DRUGARSKA KRITIKA

Kim Jong Un raspalio po najbližim suradnicima jer nisu ostvarili ciljeve petoljetke: Nesposobni ste!

12.02.2021 u 12:37

Bionic
Reading

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un, čija je izolirana komunistička zemlja suočena sa sve težim gospodarskim problemima, otvoreno je kritizirao svoje najbliže suradnike za nesposobnost, izvijestili su u petak državni mediji

"Kabinet je propustio preuzeti vodeću ulogu u razrađivanju planova za ključne gospodarske sektore", poručio je Kim Centralnom komitetu Radničke partije.

Također je svoj kabinet optužio da je bio previše usredotočen na puko izbacivanje ekonomskih brojki i ispunjavanje proizvoljnih ciljeva, umjesto da su osmislili "jasnu taktiku" pokretanja gospodarstva.

Kimove optužbe na četverodnevnom zasjedanju Centralnog komiteta KP-a, koje je završilo u četvrtak, uslijedile su mjesec dana nakon što je priznao da postoje pogreške u vođenju gospodarske politike.

Ciljevi petoljetke razrađene 2016., rekao je tada Kim, "u većini sektora" nisu ostvareni.

Niz prirodnih katastrofa, uključujući poplave i štete od oluja, te pandemija koronavirusa teško su pogodili zemlju koja je također podvrgnuta strogim međunarodnim sankcijama zbog razvoja nuklearnog programa.

Zbog pandemije je režim odlučio zapečatiti svoje granice, što je pogubno utjecalo na trgovinu s Kinom koja je ključ opstanka Sjeverne Koreje.

Trgovina s Kinom, koja čini oko 90 posto razmjene Sjeverne Koreje, prošle je godine pala za više od 80 posto zbog mjera zaključavanja zemlje.