NEPOSREDNO PRIJE NAPADA

Kim Jong-il i sin posjetili topničku bazu

25.11.2010 u 14:35

Bionic
Reading

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-il i njegov nasljednik Jong-un posjetili su topničku bazu iz koje su ispaljene granate na južnokorejski otok samo nekoliko sati prije napada, izvijestili su južnokorejski mediji u četvrtak

Sjevernokorejski napad na otok Yeonpyeong u kojem su u utorak ubijena dva južnokorejska marinca i dva civila vjerojatno je zapovjedio Kim Jong-il osobno, prenio je list Joongang Daily izjavu dobro informiranog izvora iz vlade.

Dužnosnici južnokorejske vlade koje je kontaktirala agencija Reuters nisu mogli komentirati ta izvješća.

SAD je rekao da vjeruje da je sjevernokorejska akcija bila izolirani čin povezan s promjenom čelništva u Pyongyangu a mnogi stručnjaci su rekli da je Sjever izvršio granatiranje kako bi osnažio imidž neiskusnog i slabo poznatog mlađeg Kima.

Bolesni sjevernokorejski čelnik očajnički želi istaknuti svog mlađeg sina koji bi ga trebao naslijediti, ali nema jasnu podršku u vojsci.

Južnokorejski mediji su izvijestili da su se otac i sin sastali s generalom Kim Kyok-sikom, zapovjednikom snaga u pograničnom području gdje se incident dogodio, neposredno prije no što je Sjever granatirao otok.

Član Odbora za obranu južnokorejske nacionalne skupštine je rekao da je vojna obavještajna služba dobila informaciju i pokušava ustanoviti je li posjet izravno povezan s napadom, izvijestio je list Chosun Ilbo. List Joongang prenio je izjavu izvora da je Kim sa svojim sinom posjetio obalnu topničku bazu u Gaemoriju odakle su ispaljene granate dan prije napada. 'Te indicije upućuju na to da je napad pomno prethodno planiran', rekao je izvor.

Sjeverna Koreja ušla je u potencijalno dugo i nepredvidljivo razdoblje tranzicije čelništva a davanje generalskog čina najmlađem Kimovu sinu jasan je znak da je on izabrani nasljednik.

Sjevernokorejski mediji su počeli slaviti Kim Jong-una kao 'mladog generala', iako, kako izgleda, nema nikakva vojnog iskustva.