KORISTITE ZAMJENSKE PRIJELAZE

Kilometarske kolone: Na ulaz u Hrvatsku iz BiH čeka se i do četiri sata, na Bajakovu šest sati

08.01.2023 u 15:28

Bionic
Reading

Na ulazak u Hrvatsku preko graničnih prijelaza u sjevernome dijelu Bosne i Hercegovine čeka se između jednoga do četiri sata zbog povratka velikog broja ljudi koji žive i rade u inozemstvu te vlasti pozivaju na korištenje zamjenskih graničnih prijelaza

Kilometarske kolone su na graničnim prijelazima u Orašju prema Županji, odnosno Bosanskoj Gradiški prema Gradiški gdje se na prijelaz granice čeka dva sata, a najveća zadržavanja su u Donjoj Gradici prema Jasenovcu gdje pak putnici čekaju četiri sata, izvijestili su iz Auto moto saveza u BiH sa sjedištem u Mostaru. Na prijelaz granice kod Hrvatske Dubice i Hrvatske Kostajnice čeka se tri sata.

Veće gužve prema Hrvatskoj su i na graničnim prijelazima u sjeverozapadnoj Bosni, Izačiću i Maljevcu. Duža zadržavanja na prijelaz granice su posebno primjetna ove godine nakon što je Hrvatska pristupila nešto strožem, režimu schengenskog prostora. Vlasti u BiH pozivaju građane da koriste alternativne granične prijelaze.

Na ulazu u Republiku Hrvatsku na graničnim prijelazima s Republikom Srbijom i BiH na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske čekanja su višesatna, a najduže se, oko šest sati, čeka na graničnom prijelazu Bajakovo.

Iz PU vukovarsko-srijemske dodaju kako se na graničnim prijelazima s BiH čeka nekoliko sati.

"Najveće kolone su na graničnom prijelazu Bajakovo gdje se na ulazak u zemlju čeka u prosjeku oko šest sati", potvrdio je Hini glasnogovornik policijske uprave Dragoslav Živković.

  • +8
Bregana 1. siječnja Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

Normalno je, kaže, da pri višesatnim čekanjima ima i nervoze među putnicima. "Nije bilo do sada razloga za postupanjem policije, a jedini izraz nervoze zbog čekanja bila su trubljenja pojedinih vozača", napomenuo je Živković.

Očekuje, kaže, da bi narednih dana trebalo doći do smanjenja gužvi na graničnim prijelazima na ulazu u Hrvatsku.

"Teško je to predvidjeti jer ima i onih koji još nisu niti krenuli na put upravo očekujući da bi se tijekom današnjeg dana i večeri mogle stvoriti gužve na prijelazima", rekao je.

U svakom slučaju, ističe, hrvatska policija raspolaže s dovoljno resursa kako bi promet preko graničnim prijelaza tekao nesmetano uz doduše otežane uvjete, "Kapacitet prijelaza je takav kakav je dok s druge strane, moramo ispuniti i sve granične norme posebice vezane uz šengenski prostor čijom je članicom Hrvatska postala od 1. siječnja", podsjetio je Živković.