opkoljeni grad

Kijev se nada da će otvoriti devet humanitarnih koridora i donijeti pomoć Mariupolju

15.03.2022 u 10:52

Bionic
Reading

Ukrajina se nada da će u utorak otvoriti devet humanitarnih koridora za evakuaciju zarobljenih civila i pokušat će isporučiti humanitarne zalihe u opkoljenu luku Mariupolj, rekla je potpredsjednica vlade Irina Vereščuk.

Stotine tisuća stanovnika Mariupolja, grada pod stalnim bombardiranjem, proveli su više od tjedan dana u podrumima i ruševinama zgrada bez vode i struje. Moskva je u ponedjeljak dopustila prvom konvoju da pobjegne.

"U prva dva sata otišlo je 160 automobila", rekao je Reutersu Andrei Rempel, predstavnik gradskog vijeća Mariupolja.

Lokalne vlasti navode da je ubijeno između 2.300 i 20.000 civila od ruskog granatiranja grada, ali taj podatak se nije mogao neovisno provjeriti.

Dvije snažne eksplozije potresle su prijestolnicu Kijev u utorak prije zore. U napadu na stambenu zgradu u Kijevu poginule su dvije osobe, objavile su hitne službe.

Sirene za zračni napad oglasile su se u nekoliko regija - Odesi, Černihivu, Čerkasiju i Smili.

Broj mrtvih u napadu na televizijski toranj u sjevernoj Ukrajini u ponedjeljak popeo se na najmanje 19, rekao je Vitalij Koval, guverner sjeverozapadne regije Rivne.

Tisuće su ubijene u žestokim borbama i bombardiranjima otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio invaziju na Ukrajinu 24. veljače.

Rusija svoje akcije naziva "specijalnom vojnom operacijom" za "denacifikaciju" zemlje i sprječavanje genocida. Sjedinjene Države i njezini saveznici ruske tvrdnje odbacuju kao izgovor za neopravdan i nezakonit napad.

Rusija - Kina

SAD je upozorio Kinu da ne šalje vojnu ili financijsku pomoć Moskvi.

Moskva poriče da je podnijela takav zahtjev Kini i tvrdi da ima dovoljno resursa da ispuni sve svoje ciljeve, dok je Peking napise o traženju pomoći nazvao "dezinformacijama".

"Vrlo smo jasno poručili Pekingu da nećemo stajati po strani", rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price novinarima nakon što se američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan sastao s najvišim kineskim diplomatom Yangom Jiechijem u Rimu.

"Nećemo dopustiti nijednoj zemlji da Rusiji nadoknadi njezine gubitke."

Sedmosatni sastanak bio je "intenzivan" i održavao je "ozbiljnost trenutka", prema američkom dužnosniku.

U Rusiji je izbio rijetki antiratni prosvjed u studiju tijekom glavnog informativnog programa na državnoj televiziji Channel One koja je primarni izvor vijesti milijunima Rusa i bliska Kremlju.

Žena je podigla transparent na engleskom i ruskom jeziku na kojemu je pisalo: "NE RATU. Zaustavite rat. Ne vjerujte propagandi. Ovdje vam lažu".

Britansko ministarstvo obrane priopćilo je da Rusija možda planira upotrijebiti kemijsko ili biološko oružje u Ukrajini kao odgovor na inscenirani lažni napad na ruske vojnike, ali bez navođenja dokaza. Američki dužnosnici već su dali slične izjave.

  • +20
Granatiranje Kijeva Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia

Rusija je optužila Ukrajinu da planira upotrijebiti biološko oružje. UN je u petak objavio da nemaju dokaza da Kijev posjeduje takav program.

U onesposobljenom nuklearnom reaktoru u Černobilu ponovno ima električne energije nakon što je elektrana bila prisiljena osloniti se na električnu energiju iz dizel generatora zbog oštećenja, izvijestio je u utorak Ukraine 24.

UN je objavio da je više od 2,8 milijuna ljudi pobjeglo iz Ukrajine od početka rata.

"Bježim sa svojim djetetom jer želim da mi dijete ostane živo", rekla je Ukrajinka Tanja koja je putovala iz južnog ukrajinskog grada Mikolajiva preko rijeke Dunav u Rumunjsku.

"Zato što su tamo sada Rusi, ruski vojnici, i ubijaju djecu", rekla je.

Rusija poriče da cilja civile.

Još sankcija Rusiji

Članice EU-a dogovorile su u ponedjeljak četvrti paket sankcija protiv Rusije, navodi Francuska.

Nisu još poznati detalji, ali diplomatski izvori navode da će se zabraniti uvoz ruskog čelika i željeza, zabraniti izvoz luksuzne robe te ulaganje u energetski sektor.

Vlasnik Chelsea Roman Abramovič i još 14 osoba bit će dodani na crnu listu EU-a, rekli su izvori.

Abramovičev avion sletio je u utorak u Moskvu nakon što je poletio iz Istanbula gdje se kratko zadržao, pokazuju podaci o praćenju zrakoplova.

Izvor: Wochit / Autor: AFPTV

Japan je u utorak objavio da zamrzava imovinu 17 ruskih pojedinaca, uključujući 11 članova ruske Dume ili parlamenta, petero članova obitelji bankara Jurija Kovalčuka te milijardera Viktora Vekselberga po uzoru na slične američke poteze. 

Sankcije predvođene Zapadom odsjekle su Rusiju iz ključnih dijelova globalnih financijskih tržišta i zamrznule gotovo polovicu zlatnih i deviznih rezervi zemlje u vrijednosti od 640 milijardi dolara, čime su potaknuli najgoru gospodarsku krizu od pada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Rusko ministarstvo financija priopćilo je da se priprema servisirati dio svog duga u stranoj valuti u srijedu, ali će se takva plaćanja morati izvršiti u rubljama ako sankcije spriječe banke da otplaćuju dugove u valuti izdavanja.