AKCIJA U OSVIT ZORE

KFOR zauzeo granični prijelaz Brnjak na Kosovu

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 20.10.2011 10:58
  • Objavljeno 20.10.2011 u 07:58
Kosovo

Kosovo

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Francuski pripadnici KFOR-a preuzeli su nadzoru nad cestom u blizini graničnog prijelaza Brnjaka na sjevernu Kosova, na granici sa Srbijom, gdje su tijekom noći prvo uklonili barikadu koju su prije mesec dana postavili lokalni Srbi, a zatim i prijelaz otvorili za promet, javili su srpski elektronički mediji na Kosovu.

KFOR je proširio sigurnosnu zonu oko graničnog prijelaza Brnjaka preko 'linija barikada', navodi se. Granični prijelaz je od jutros otvoren za promet, ali pripadnici KFOR-a upozoravaju novinare, koji su se okupili u velikom broju, da nije dopušteno snimanje. KFOR je u prethodno mjestu Jagnjenica uklonio jedan od tri kamiona kojima su Srbi zapriječili prolaz ka Brnjaku. Tamo je trenutno mirno nakon što je KFOR jutros u više navrata uporabio suzavac kako bi rastjerao okupljene najmanje 150 okupljenih Srba.

U mjestu Zupče u općini Zubin Potok, također na putu prema Brnjaku, pripadnici KFOR-a koji su tu stigli rano jutros, nisu do sada poduzeli nikakvu akciju kao što su to učinili u Jagnjenici. Na tamošnjim barikadama se okuplja sve veći broj Srba, a vozila KFOR-a se nalaze na oko 300 metara na najvažnijim lokacijama blizu barikada. Situacija je napeta, javljaju mediji.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić zatražio je u četvrtak rano ujutro od snaga KFOR-a i EULEX-a na Kosovu, kao i od kosovskih Srba, suzdržanost glede moguće upotrebe sile nakon što je tijekom noći zabilježen dolazak dvaju konvoja međunarodnih snaga u blizinu graničnog prijelaza Brnjaka, jednog od dvaju prijelaza koji su već danima predmet pregovora s kosovskim Srbima koji ih drže u blokadi.

'Zahtijevam od KFOR-a i EULEX-a da se suzdrže od upotrebe sile, a od lokalnih čelnika da donose odluke koje se tiču isključivo vitalnih interesa građana, a ne interesa njihovih stranačkih čelnika koji ovo pitanje instrumentaliziraju u dnevnopolitičke svrhe', rekao je Tadić u izjavi za srbijansku agenciju Tanjug. Srbijanski predsjednik također je istaknuo kako građani pod svaku cijenu moraju izbjeći upotrebu sile te kako je potrebno osigurati nesmetanu opskrbu međunarodnih snaga na Kosovu.

Predstavnici Srba sa sjevera Kosova u srijedu nisu postigli dogovor s međunarodnim snagama KFOR-a na Kosovu o uklanjanju barikada s cesta koje vode do graničnih prijelaza prema Srbiji, izvijestili su mediji u Beogradu i Prištini.

KFOR je prije nekoliko dana objavio da će sam mirnim putem ukloniti barikade, ako to lokalni mještani ne naprave sami.

Kosovska vlada 16. rujna započela je akciju razmještanja carinika i policijskih službenika na granične prijelaze Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova prema Srbiji. Srbi na sjeveru Kosova ne žele dopustiti da kosovske vlasti, koje ne priznaju, kontroliraju te granične prijelaze te su ih u rujnu zapriječili barikadama prisilivši KFOR da za opskrbu svojih pripadnika koristi helikoptere.

Kao posljednji rok lokalnim Srbima za uklanjanje barikada s cesta koje vode prema graničnim prijelazima KFOR je u utorak odredio srijedu navečer.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi