SKANDALOZNA DEVASTACIJA

Kerum započeo, a Tommy nastavio betonizaciju Korčule

30.05.2012 u 07:54

Bionic
Reading

Kad s Orebića dolazite na Korčulu, ugledat ćete obrise gotičko-renesansne katedrale, stare gradske kamene kućice, zelenilo i, po najnovijem – gigantsku betonsku građevinu koja je zauzela gotovo trećinu nečega što je nekada bila vizura Korčule

Glavni projektant je Kerumov kućni arhitekt i splitski vjećnik Zoran Jeramaz

Građevina se nalazi tik uz zaštićenu gradsku jezgru. I kad se činilo da će Korčula ostati jedno od rijetkih obalnih mjesta koje je elegantno prošlo tranziciju, stigao je demanti u vidu budućeg trgovačkog centra, koji je drastično izmijenio pogled na ovaj grad. Tko je izdao dozvolu za ovu devastaciju? Pojavile su se spekulacije da je to učinio Konzervatorski odjel Dubrovnik, piše Jutarnji list

Žana Baća, voditeljica Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, nije se htjela izjašnjavati o tome jesu li oni izdali dozvolu da se izgradi objekt takve veličine. Naprotiv, izjavila je da se ne sjeća jesu li ili nisu izdali tu dozvolu. Povjesničar umjetnosti i urbanist Zlatko Uzelac, pomoćnik ministrice kulture bio je u šoku kad je vidio fotografije 'megabetonjare'. 'Pa ovo je strašno. Ne mogu vjerovati. Ponekad bi i konzervatori trebali biti konzervativniji', prva je reakcija Uzelca koji je obećao da će istražiti sve okolnosti. Frano Dulibić iz Društva povjesničara umjetnosti navodi kako zgrada budućeg šoping-centra izgleda kao šaka u oko. 'To je pogreška. Ne možeš vidjeti grad od tako velike građevine, ona konkurira samom gradu. No naše Društvo nije do sada nitko kontaktirao, mi bismo već i ranije reagirali, a s fotografija mi izgleda kao da je građevina pri samom kraju gradnje', kazao je.

Na stranicama grada Korčula objavljeni su podaci da je sve započelo 2010. kao 'parkiralište s poslovnim centrom', na zahtjev investitora, tvrtke Kerum, na površini 7648 četvornih metara. Glavni projektant Zoran Jeramaz, poznat i kao Kerumov kućni arhitekt, budući da je za splitskog gradonačelnika i tajkuna projektirao i disko te ugostiteljske objekte.

Međutim, kako se na istim stranicama može dalje pročitati, u listopadu prošle godine u Domu kulture gradonačelnik Mirko Duhović predstavio prenamjenu projekta u trgovački centar Tommy. Kako se vidi iz dokumenata, dobili su sve dozvole na temelju 'izmjena i dopuna provedbenog urbanističkog plana Korčule 2000., Odsjeka za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Grada Korčule'.

No je li urbanistički plan Korčule previdio ovakvu devastaciju, nadležne konzervatorske i ine službe će morati obrazložiti.

Kako stanovnici Korčule gledaju na betonsko čudovište koje im nagrđuje grad, najbolje govori i grupa na Facebooku pod nazivom 'Korčula, grad podno Tomijeve butige'.