UTRKA ZA SPLITSKOG POTEŠTATA

Kerum: Vodim sa 60 posto glasova

31.05.2009 u 20:43

Bionic
Reading

Neovisni kandidat za splitskoga gradonačelnika Željko Kerum u svojem je izbornom stožeru nešto poslije 20 sati izvijestio novinare da, po podacima njegova izbornog stožera, na uzorku od šest posto obrađenih listića on ima oko 60 posto, a njegov protukandidat Ranko Ostojić (SDP) oko 40 posto glasova

Na novinarski upit što će najprije učiniti postane li splitski gradonačelnik, Kerum je odgovorio da će 'obaviti reviziju' u Gradskome poglavarstvu, to jest 'snimiti poslovanje'.

'Trebam snimiti početno stanje jer moram uraditi ono što sam obećao - zaposliti nezaposlene i izgraditi stanove za podstanare u Splitu', rekao je Kerum.

U petak, 29. svibnja, posljednjeg dana predizborne kampanje, Željko Kerum je na Rivi održao posljednji skup i koncert. U prohladnoj splitskoj noći uočljiv je bio mizeran odaziv građana na koncertu na kojem je nastupila i Tereza Kesovija.

Za Terezin nastup se može reči da je to bio u najmanju ruku čudan odabir s obzirom na Kerumove fanove koji manje-više spadaju u adolescente. Kontroverzni poduzetnik je održao i govor koji je bio uvredljivo ispod očekivane razine. Željko Kerum inače nije bio elokventan govornik u ovoj kampanji, ali tako niska razina komunikacije i takvo podcjenjivanje inteligencije okupljenih je bilo neprihvatljivo.

Loš odaziv na Kerumov skup u petak

Govor je počeo konstatacijom da smo mi svi zapravo sa sela, da bi nastavio o Talijanima i Austrijancima kao stanovnicima gradova, okupatorima i gazdama i o tome kako će se to uskoro promijeniti.

Nastavio je s lakonskom tvrdnjom da je ista stvar izgraditi petsto i deset tisuća stanova, da bi ubrzo mrtvo-hladno i ničim potaknut prešao na pričanje viceva jer smo, kao, dovoljno bili ozbiljni ovih dana. Pošalice na račun Ostojića su bile značajno ispod razine njegovih insinuacija o narkoticima i ne zaslužuju elaboraciju.

No sve to zapravo pada u drugi plan pred očitom činjenicom da se u ova dva dana nešto značajno promijenilo u odnosima između Keruma i navijača Hajduka. Poduzetnik ima velike ambicije vezane uz klub i to ne krije. I Torcida mu je do nedavno davala podršku, ali idila je kratko trajala.

Kap koja je izgleda prelila čašu je Kerumovo zazivanje Mamića i njegovog načina vođenja kluba te najavljeno dovođenje Štimca na čelo Hajduka. Osim toga, u četvrtak, na finalu kupa protiv Dinama, na razglasu u Poljudu su marljivo puštali Kerumovu predizbornu pjesmu, što nepredvidiva Torcida nije dobro prihvatila.

Možda je zbog toga pokazao vidljivu nervozu i neraspoloženje na skupu koji je trebao definitivno potvrditi njegovu prednost i dobre rezultate, pa se ponovno predstavio u amaterskom izdanju. Oprobana populistička formula, malo muzike iće i piće u petak nisu dobro funkcionirali na polupraznoj Rivi.

Ako Kerum u nedjelju ne uspije, to neće biti uspjeh Ostojića i njegove suvisle politike, nego će to biti ironični epilog najnižeg oblika populizma koji smo vidjeli u samostalnoj Hrvatskoj. A ako ipak dobije više od pedeset posto, Split je onda to definitivno zaslužio.