PRIVATNA STVAR

Kerum sačuvao imunitet unatoč tužbi Damira Petranovića

30.01.2015 u 15:34

Bionic
Reading

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo odbilo je jutros zahtjev Općinskog suda u Splitu za skidanje imuniteta zastupniku i bivšem splitskom gradonačelniku Željku Kerumu. Njega za klevetu i uvredu tuži novinar tportala Damir Petranović

'Radi se o privatnoj tužbi Damira Petranovića iz Splita. Nakon isteka mandata, s obzirom da zastara ne teče, postupak se može ponovno provesti', rekla je Gordana Sobol, predsjednica Povjerenstva.

Sobol je za tportal pojasnila da je Mandatno-imunitetno povjerenstvo davno zauzelo stav da se, kada je riječ o privatnim tužbama koje se odnose na klevetu, ne skida imunitet jer se kazneni postupak može voditi nakon što prođe zastupnički mandat. Druga je stvar kad se radi o postupku koji pokreće Državno odvjetništvo - tada se imunitet skida.

Ovim povodom oglasio se i Damir Petranović. 'Saborskim zastupnicima očito je dozvoljeno lupetati što god žele, ali ne vjerujem da će Kerum biti u Saboru cijeli život. Vidjet ćemo se još', poručio je novinar tportala.

Podsjetimo, zbog klevetanja i vrijeđanja novinara Petranovića Kerum je nepravomoćno osuđen na novčanu kaznu od 60 dnevnih dohodaka - 31.999,80 kuna - koju će morati uplatiti u državni proračun kad presuda postane pravomoćna. Petranović je tužio Keruma jer je gostujući na svojoj Televiziji Dalmacija izjavio sljedeće: 'Jadni Petranović, taj koji sebe spominje da je neki tekstopisac, pijan, drogiran ili šta ja znam šta, tukao se s policijom i morali su ga vezati.' Kerum je ustvrdio da Petranović 'provodi linč' i 'ide po gradu s lasom', a 'huligan i razbijač Lekić (Stipe Lekić, tajnik Torcide) traži stablo na koje će ga objesiti'.

Željko Kerum, inače član Mandatno-imunitetnog povjerenstva, danas nije bio na sjednici.

'Nismo baš bili u kompletnom sastavu, naravno. Dobro, kolega Kerum ionako nikada ne dolazi, a kolega Drmić se ispričao', rekla je Sobol.

Vuljanić se vraća u Sabor

Ujedno, Povjerenstvo je odlučilo aktivirati zastupnički mandat bivšem europarlamentarcu Nikoli Vuljaniću, a saborski zastupnici danas će to i potvrditi. Vuljanić će se u zastupničke klupe vratiti 3. veljače, potvrdila je Sobol, a iz Sabora odlazi njegova zamjena Nikola Pleše.