IZBORI U BASTIONU HDZ-A

Kerum kandidira zeta za župana

Bionic
Reading

Za Splitsko-dalmatinsku županiju, HDZ-ov bastion i redovito lak plijen na svim lokalnim izborima od 1992. godine, po dosad dostupnim informacijama, u svibnju će se boriti tek tri ili četiri kandidata

U utrku sigurno idu sadašnji župan Ante Sanader (HDZ), zatim Veljan Radojković (SDP) i Ivan Protrka (HSP-HČSP). Izlazak na birališta još prošle je godine najavio i Željko Kerum, koji je trebao kandidirati “svojeg čovjeka” (navodno, vlastitog zeta i jednog od direktora tvrtke Peru Sapunara), no poduzetnik još uvijek ne želi objaviti svoje ambicije, piše Slobodna Dalmacija

Najveća površinom i druga po broju stanovnika u Hrvatskoj, ta županija dosad je gotovo po inerciji glasovala za HDZ, koji bi vlast redovito formirao s nizom desnih - često i egzotičnih stranaka koje bi prošle izborni prag udruživši se sa sličnima.

Nakon 17 godina vladavine, Sanaderova je stranka razvila odličnu infrastrukturu na terenu pa, za razliku od SDP-a i ostatka oporbe, ima ogranke u gotovo svakom selu.

Od 40-ak općina u županiji, u čak tri četvrtine drže vlast, a međuovisnost se održava konstantnim doniranjem novaca iz županijskog proračuna. U HDZ-u paze na to da se u županijskoj administraciji nađe mjesta za kadrove iz svih njihovih uporišta: uočljiv je jedino nedostatak Splićana, premda u tom gradu živi gotovo polovica stanovništva županije.

Kaštelanina Antu Sanadera njegov je prezimenjak Ivo prošlog tjedna označio kao kandidata za još jedan mandat župana – doduše, riječima: “Ako ste vi tako odlučili, ja vas podržavam.” Nije mu odmogla ni afera s tajnim povećanjem plaća sebi i svojoj administraciji, te činjenica da trenutačno ima primanja veća od saborskih zastupnika.

U SDP-u na birališta šalju Veljana Radojkovića, koji je dosad djelovao gotovo samo u Splitu. Nakon što su javnim istraživanjem došli do zaključka da je za mjesto gradonačelnika najpogodniji kandidat Ranko Ostojić, slanje Radojkovića u utrku za župana može se tumačiti kao kompromis Zorana Milanovića sa “starom gardom” SDP-ovaca s Bačvica, kod kojih Ostojić nikada nije dobro kotirao.

Kandidatura Ivana Protrke rezultat je koalicijskog dogovora s Lukom Podrugom, koji i dalje vjeruje da će mu Splićani na izborima dati značajnu podršku i da ima šanse igrati značajnu ulogu, barem u Gradskom vijeću Splita. Protrkin rezultat vjerojatno će ovisiti o situaciji u županijskom HSP-u, u kojemu se gotovo jednom mjesečno događaju previranja, sukobi i pučevi.

Željko Kerum je, pak, i dalje najveća nepoznanica. Tvrdi da izlazi na izbore u županiji, ali i u Trogiru, Omišu, Kaštelima, na Braču, Hvaru...

Ipak, ni o kandidatima ni o programu još nije progovorio ni riječi – ili ih nema, ili sprema veliko iznenađenje. Ako doista ne blefira, upućeni mu predviđaju posve solidan postotak glasova – u svakom slučaju, dovoljan za trgovanje s HDZ-om na svim mogućim razinama.