SMIRIVANJE NAKON NAPETOSTI

Kerry hvali 'čvrst' savez SAD-a i Filipina unatoč 'razlikama'

03.11.2016 u 20:41

Bionic
Reading

Povijesni savez Sjedinjenih Država i Filipina je 'čvrst' unatoč 'razlikama', rekao je u četvrtak državni tajnik John Kerry smjerajući na napetosti koje su potaknule uvrede i protuameričke izjave predsjednika Rodriga Dutertea

'Sjedinjene Države i dalje visoko cijene bliske veze naših zemalja. Ostajemo čvrsto opredijeljeni za suverenitet, neovisnost i sigurnost Filipina', rekao je Kerry u prigodi svečanog polaganja prisege novog američkog veleposlanika u Manili, diplomata južnokorejskog podrijetla Sung Kima

Predsjednik Duterte je u kolovozu njegova prethodnika Philipa Goldberga nazvao 'kujinim sinom' i 'homoseksualcem'.

'S povjerenjem gledam u budućnost naših bilateralnih veza unatoč ponekim razlikama o nekim pitanjima', istaknuo je Kerry koji se krajem srpnja sastao s Duterteom u Manili i rekao kako se nada da će se onamo vratiti prije isteka svog mandata početkom 2017.

Prije dolaska na vlast predsjednika Dutertea krajem lipnja, Manila je bila jedan od glavnih saveznika SAD-a u Aziji.

Duterte je krajem listopada najavio svoj 'razlaz s SAD-om', okretanje savezu s Kinom i kraj prisutnosti 'stranih vojnika' u zemlji u roku dvije godine - jasno smjerajući na američku vojsku.

Poslije je donekle ublažio retoriku, rekavši da neće 'prekinuti veze' s Washingtonom, nego će voditi neovisniju vanjsku politiku.