TREĆI POKUŠAJ

KBC nudi stažiranje za 24 liječnika za 1.600 kuna

31.05.2013 u 11:29

Bionic
Reading

Klinički bolnički centar Osijek objavio je ovih dana, treći put ove godine, natječaj za prijam pripravnika na stručno osposobljavanje, odnosno za odrađivanje obveznog jednogodišnjeg staža, izvještava Glas Slavonije

U godinu dana od 75 posto plaće do neplaćenog staža

Podsjetimo da je 2008. godine tadašnja Vlada uvela plaćeni pripravnički staž, u iznosu 75 posto plaće zdravstvenih radnika (ovisno o kvalifikaciji), uz plaćene putne troškove i doprinose. Nakon samo godinu dana u državnoj je blagajni ponestalo novca, što je bio korak unatrag - prema neplaćenom pripravničkom stažu.

Prvi je natječaj raspisan još u siječnju, a osječki je KBC tada, u nedostatku kadra i s konačnim dopuštenjem Ministarstva, ponudio prijam pripravnika na stručno osposobljavanje, ali isključivo kao volontera. Taj je natječaj samo mjesec dana poslije poništen, i to zato što je Ministarstvo dopustilo da i medicinari svoj obvezni jednogodišnji staž odrade u sklopu aktivnih mjera zapošljavanja. To konkretno znači da bi mladi liječnici svoj obvezni staž mogli odraditi za 1.600 kuna mjesečno, odnosno jednak bi iznos dobile i medicinske sestre, fizioterapeuti i ostali medicinski stručnjaci obveznici jednogodišnjeg stažiranja. Tako je u veljači bolnica raspisala natječaj za stažiranje u kojem je ponudila 30 mjesta za doktore medicine, 96 medicinskih sestara te za 60 prvostupnica sestrinstva. No, prema tom natječaju, primljena su samo četiri doktora medicine, 66 medicinskih sestara i 16 prvostupnica sestrinstva. Pretpostavlja se da je razlog tomu nedovoljan broj zainteresiranih liječnika koji bi staž odradili za samo 1.600 kuna, navodi Glas Slavonije

Prošlog tjedna na sjednici Upravnog vijeća HZZO je objavio da će dopustiti raspisivanje natječaja za jednogodišnji staž, iako nije definirao pod kojim uvjetima. Naime, Ministarstvo zdravlja u međuvremenu je pravilnikom propisalo tri modela prema kojima zdravstvene struke mogu odraditi stažiranje kao završnu fazu svog školovanja prije državnog ispita. Prva je mogućnost da pripravnički staž odrade volontiranjem, druga je mogućnost aktivno zapošljavanje po modelu 1.600 kuna, tzv. stručno usavršavanje bez zasnivanja radnog odnosa, a treći model ovisi o financijskim mogućnostima HZZO-a, ali i samih zdravstvenih ustanova da raspisuju natječaje za financiranje pripravničkog staža za doktore medicine.

Tako je KBC Osijek sada raspisao novi natječaj, ali zanimljivo je da ovaj put bolnica nudi stažiranje prema prvim dvama modelima. Tako se u sklopu staža od 1.600 kuna, između ostaloga, nudi mjesto za 24 doktora medicine, 36 medicinskih sestara i 45 prvostupnica sestrinstva. No tu je i natječaj za dva doktora medicine i tri medicinske sestre te još osam zdravstvenih djelatnika po modelu potpunog volontiranja. Ostaje nejasno zašto bi se bilo tko javio za volontiranje kada nije bilo dovoljno zainteresiranih ni za staž po 1.600 kuna mjesečno.