POMAHNITALI OTAC TUKAO PO ŠKOLI

Kažnjen i ravnatelj koji je spašavao nastavnicu od divljaka

11.06.2013 u 15:07

Bionic
Reading

Epilog tučnjave u Osnovnoj školi Petar Kružić u Klisu pokraj Splita, u kojoj je roditelj jedne učenice pred djecom brutalno premlatio nastavnicu i ravnatelja, može se proglasiti u najmanju ruku neobičnim: splitska policija podnijela je prijavu protiv nasilnog roditelja S.D., ali i napadnutog ravnatelja Nevena Tešije!

Obojica su, po tvrdnji iz policije, 'narušavali javni red i mir međusobnim sukobom u kojemu je ozlijeđen 53-godišnjak'. Podsjetimo, incident se dogodio u ponedjeljak ujutro, kada se S.D. pojavio u školi i usred razreda izudarao nastavnicu biologije i kemije, lupao njenom glavom po školskoj klupi, a potom nokautirao i ravnatelja škole koji ju je pokušao zaštititi. Tportal zna identitet nasilnika iz Klisa, ali je zbog zaštite maloljetnog djeteta odlučio ne objaviti njegovo ime.

I ravnatelj i roditelj prijavljeni su, no sankcije ipak neće biti jednake: Tešija jest osuđen s 300 kuna globe, dok je S.D. dobio 15 dana zatvora. Prvih sedam dana upravo odslužuje na splitskim Bilicama, preostalih sedam odradit će nakon što presuda postane pravomoćna.

Ovakav razvoj događaja ponovno je šokirao ravnatelja škole na Klisu koji se u pojavio u policijskoj postaji nakon što su mu u splitskoj bolnici konstatirane ozljede ruke. Proveo je dva i pol sata u postaji, potom više od tri sata na Prekršajnom sudu, da bi završio s osuđujućom presudom.

'Nije me briga za visinu kazne, činjenica je da sam osuđen kao kriv. Eto, to se dogodi kada stanete u obranu svojih ljudi i štitite svoj životni i radni prostor', kazao je Tešija za tportal. Potom je ukratko prepričao što se dogodilo:

'Gospodin se pojavio u školi za vrijeme nastave, ušao u razred i napao nastavnicu. Tukao ju je po glavi, a na kraju i njenom glavom udarao po školskoj klupi. Neka djeca su pobjegla kroz prozor, druga su se sakrila pod klupe, a dio njih je došao do mog ureda. Otrčao sam do razreda i upitao ga što radi, je li normalan, a on je odgovorio da nitko više neće maltretirati njegovo dijete i udario me šakom u glavu. Tu smo se pogurali, potom izašli na hodnik i ondje su kolege nastavnici uspjeli smiriti situaciju', prepričao nam je ravnatelj Tešija.

'I onda sam morao provoditi vrijeme na policiji i sudu, kao kakav kriminalac. To je čisto maltretiranje', nezadovoljan je. U samoj školi s 365 učenika odmah je organizirana psihološka pomoć za uznemirene učenike, a danas će je posjetiti i krizni tim formiran u Solinu.

U Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj za tportal su objasnili da su bili prisiljeni podnijeti prekršajne prijave i protiv roditelja i protiv ravnatelja jer su obojica počinili prekršaj protiv javnog reda i mira - dakle vikali su, galamili i sukobili se.

'Ali u opisu događaja jasno se vidi što se dogodilo i na sudu je da procijeni težinu prekršaja i jednoga i drugoga', objasnila nam je Ana Čepić iz PU splitsko-dalmatinske. Potvrdila nam je da S.D. dosad nije bio kazneno prijavljivan, a dosad nije radio ni probleme u samoj školi. Tek se njegova supruga prije sedam dana pojavila ondje i izvikala na razrednicu svoga djeteta.

Na splitskom Prekršajnom sudu kazali su da je težina prekršaja nasilnog roditelja puno veća, pa je stoga dobio 15 dana zatvora, dok je ravnatelj zbog 'običnog' narušavanja javnog reda i mira kažnjen sa '75 njemačkih maraka', što je iznos koja još uvijek stoji u zakonu.

Pretučena profesorica, koja je u incidentu zadobila ozljede glave jer učenici nije željela dati veću ocjenu, nije prijavljena ni osuđena - vjerojatno jer glavu nije ni uspjela podići...