PRAVOSUĐU NEDOSTUPAN

Kazneno prijavljen 52-godišnjak zbog ratnog zločina u Antinu

10.05.2011 u 17:39

Bionic
Reading

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je 52-godišnjak iz Markušice, kod Vinkovaca, počinio kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnoga prava - ratni zločin protiv civilnog stanovništva 1991. nad mještanima Antina, također na vinkovačkom području, izvijestila je vukovarsko-srijemska Policijska uprava (PU)

Utvrđeno je da je 52-godišnjak iz Markušice, kao komandant Štaba teritorijalne obrane mjesta Markušice, Mlake Antinske, Palače i Antina, nakon predaje mjesta, dok su trajali ratni sukobi u Hrvatskoj, od 1. rujna do 29. studenoga 1991. naredio minobacačke napade na Antin te civilno stanovništvo koje se nastojalo evakuirati iz Antina kroz Korođ te dopustio da neprijateljske postrojbe fizički zlostavljaju i ubijaju zarobljene civile iz Antina, navodi policija.

Dodaje se kako je u pojedinim slučajevima zlostavljanja i ubijanja civila iz Antina sudjelovao i osumnjičenik osobno, a neslužbeno se doznaje da je riječ o Dragomiru Petkoviću.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je usmrćeno ili se vode nestalima 27 ljudi iz Antina, a 10 ih je ozlijeđeno. Osumnjičenik je u odsutnosti kazneno prijavljen Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru.