SKANDAL U NJEMAČKOJ

Katoličke bolnice protiv žrtava silovanja

28.01.2013 u 13:52

Bionic
Reading

U Njemačkoj su crkve u velikoj mjeri uključene u zdravstveni sustav i socijalne službe koje bi trebale pomagati građanima. Niz svježih primjera, kako izvještava Der Spiegel, pokazuje da Katolička crkva tu poziciju koristi kako bi djelovala suprotno javnim interesima, čega je najstrašniji primjer tretman žrtava silovanja u bolnicama koje vodi Katolička crkva

Liječnica Imrgard Maiworm nije mogla vjerovati da se to doista događa: ni bolnica Sv. Vincenta niti bolnica Sveti duh u Kölnu nisu htjeli primiti njezinu 25-godišnju pacijenticu, koja je u njezinu ambulantu u kvartu Nippes došla, jer je bila žrtva silovanja. Doktorica Maiworm odmah je obavijestila policiju, žrtvi silovanja prepisala hitnu kontracepciju (tzv. pilulu Morning After) te odlučila potresenu pacijenticu prebaciti u obližnju bolnicu kako bi se na odgovarajući način prikupili tjelesni dokazi silovanja. No iz obje bolnice – koje vodi Katolička crkva – došle su odbijenice uz objašnjenje liječnika da im 'etička pravila nalažu odbacivanje pacijenata'.

Kada je cijela priča iscurila u njemačke medije, oglasio se i glasnogovornik konzervativnog kelnskog nadbiskupa Joachima Meisnera, koji je javnost informirao o tome da se 'žrtve silovanja transferiraju u druge bolnice ako imaju namjeru ukinuti potencijalnu trudnoću'!

Prilog ZDF-a o odnosu Katoličke crkve prema silovanim ženama

No katoličke organizacije i Crkva vode oko 420 bolnica u cijeloj Njemačkoj, u kojima radi oko 165 tisuća ljudi, a svi oni su primorani pridržavati se pravila koje propisuju katolički biskupi, bez obzira na to je li to u skladu s medicinskom etikom i humanim odnosom prema pacijentu, naročito kada je riječ o žrtvi silovanja. U međuvremenu se zna više o tome kako se Katolička crkva u bolnicama koje vodi odnosi prema žrtvama silovanja: kako je jednom liječniku 10. siječnja objasnila časna sestra Sylvia Klauser – inače glavna etičarka reda koji u Njemačkoj vodi 16 staračkih domova i 10 bolnica – žrtve silovanja 'ako su pri sebi i sposobne za transport, treba poslati u drugu bolnicu'. A sve to kako časne sestre i liječnici ne bi uopće bili suočeni s mogućnošću da žrtva silovanja želi pobaciti, odnosno želi hitnu kontracepciju koja će spriječiti nastanak trudnoće.

No budući da svake godine Katolička crkva u Njemačkoj dobiva milijarde eura od poreza svojih vjernika te je drugi najveći poslodavac, činjenica da se sve više otuđuje od društva i javnih interesa počinje mnoge uznemiravati. Kako piše Der Spiegel, 'dok se broj vjernika svake godine u Njemačkoj smanjuje, crkve se bore za sve više utjecaja', pa 'diktira kakav život liječnici, edukatori, sestre pa čak i osoblje koje čisti smije voditi'. To se najbolje vidjelo na primjeru iz gradića Königswintera, koji se nalazi blizu Bonna, gdje je ravnateljica vrtića pod kontrolom Katoličke crkve (ali financiranog javnim novcem!) otpuštena zato što se odlučila razvesti od muža! Zbog toga su se pobunili roditelji djece, jer je ravnateljica očito dobro radila svoj posao, pa je ipak vraćena na radno mjesto. Štoviše, lokalne vlasti odlučile su oduzeti Crkvi pravo da upravlja vrtićem, koji je sad pod gradskom kontrolom.

'Sve to otkriva koliko se Katolička crkva distancirala od njemačkog društva, posebice – ali ne samo – u području seksualnosti', konstatira Der Spiegel, koji upozorava da se 'katoličke bolnice i ustanove ponašaju kao da su država unutar države'. Taj 'proces otuđivanja itekako je napredovao' te bi bila 'pogreška smatrati ga problemom nekolicine preostalih redovitih vjernika u Njemačkoj', s obzirom na to da je Katolička crkva 'umiješana u mnoga područja svakodnevice, od vrtića i bolnica pa do škola i staračkih domova'.

Već je dosta primjera koji svjedoče o tome da se u ustanovama pod kontrolom Crkve može lako izgubiti posao ako se razvedete, kao i da se ljude otpušta ako izraze podršku pravima homoseksualaca. Bračni parovi koji se odluče na umjetnu oplodnju također gube posao. I to bez obzira na činjenicu da više od 90 posto sredstava za katoličke socijalne ustanove dolazi od vlade!

Političari u pokrajini Nordrhein-Westfalen, u kojoj se sve to dogodilo, više nisu skloni tolerirati takvo ponašanje crkve. 'Ako postoji službena direktiva da se ne pomaže žrtvama silovanja, to je kršenje dužnosti bolnice da pruži pacijentima odgovarajuću brigu', rekla je pokrajinska ministrica zdravlja Barbara Steffens. Stoga se razmišlja o ukidanju kontrole Katoličke crkve nad bolnicama u Nordrhein-Westfalenu, što bi – kako piše Der Spiegel – 'Crkvu udarilo tamo gdje najviše boli: po novčaniku'.