Ron DeSantis

Katastrofalnu kampanju završio Churchillovim citatom - ispostavilo se lažnim

22.01.2024 u 21:28

Bionic
Reading

Republikanski kandidat Ron DeSantis koji se smatrao najvećim suparnikom bivšeg predsjednika Donalda Trumpa za novu predsjedničku novimaciju odustao je od trke uz citat Winstona Churchilla - koji se pokazao lažnim.

Ron DeSantis objavio je da prekida svoju predsjedničku kampanju na X-u nedjelju gdje je citirao najpoznatijeg britanskog premijera 20. stoljeća.

'Winston Churchill jednom je primijetio da 'Uspjeh nije konačan, neuspjeh nije fatalan: važna je hrabrost da se nastavi', rekao je DeSantis pred kraj više od četiri i pol minute duge video poruke.

Ali slavni britanski premijer nikada nije rekao te riječi, navodi International Churchill Society.

'Ovo temeljimo na pažljivom istraživanju kanona od pedeset milijuna riječi Churchilla i o njemu, uključujući sve njegove knjige, članke, govore i članke', navelo je društvo u odgovoru na članak iz 2013. u Atlanta Journal-Constitution koristeći isti citat, prenosi Metro.co.uk.

‘Churchill je rekao: ‘Nitko ne može jamčiti uspjeh u ratu, nego ga samo zaslužiti’’, nastavilo je društvo i dodalo kako je rekao i ‘’Uspjeh uvijek zahtijeva veći napor.”’

Inspirativni citati slavnih osoba koje one zapravo nikada nisu izgovorile široko su rasprostranjeni i nastavljaju živjeti na internetu čak i nakon što su razotkriveni.

Neki X korisnici ukazali su na lažni Churchillov citat.

'Pogrešni DeSantis završava svoju patetičnu predsjedničku kampanju, podržava Trumpa i pripisuje citat Winstonu Churchillu, koji nikada nije rekao te riječi', napisao je jedan korisnik. "Dakle, točno."

DeSantis se povukao iz utrke 2024. šest dana nakon što je Trump ostvario rekordnu pobjedu na republikanskim predizborima u Iowi. DeSantis je bio drugi u Iowi s 21,2% glasova, a slijedi ga bivša američka veleposlanica u Ujedinjenim narodima Nikki Haley koja je dobila 19,1%.

Unatoč drugom mjestu, DeSantis je u svom povlačenju rekao: 'Ne mogu tražiti od naših navijača da volontiraju i troše svoje vrijeme i doniraju svoje resurse ako nemamo jasan put do pobjede'. DeSantis je vodio svoju kampanju na preslikavanju svojim politika iz Floride na nacionalnu razinu.