zastupnica radničke fronte

Katarina Peović: Dok se ne odredimo prema razdoblju tuđmanizacije, ne možemo ni ekonomski napredovati

28.09.2020 u 12:01

Bionic
Reading

Saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović komentirala je aferu Janaf, odnos predsjednika RH i premijera te svoju izjavu o Franji Tuđmanu koja je digla veliku prašinu u Saboru

Za prvoosumnjičenog u aferi Janaf, Krešu Peteka, smatra da je 'jedna paradigmatska figura uspješnog poduzetnika koji je uspio sebi stvoriti sigurnosnu mrežu lukrativnim ugovorima s državom'.

'Malo karikiram, ali ono što želim reći jest da se treba postaviti drugo pitanje: Trebamo li takav koruptivan model podržavati, moramo li ga zastupati i dalje reproducirati ili bi država trebala imati puno veću ulogu u nekom obliku stvaranja ili organiziranja raznih usluga i na lokalnoj i na županijskoj razini?' rekla je Katarina Peović tijekom gostovanja na N1 televiziji i dodala kako se na tom slučaju vidi sasvim jasan koruptivan model koji je utkan u samu strukturu djelovanja.

Kaže kako ne poznaje nikoga od osoba koje se spominju da su bile u 'Klubu' Dragana Kovačevića, a komentirala je i višednevno prepucavanje predsjednika RH Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića, za koje smatra da je više-manje folklorno prepucavanje, već standardno između njih dvojice, te da ne vidi tu neku sadržajnu raspravu.

Komentirala je i svoju izjavu iz Sabora od prošlog tjedna, kada je rekla kako novo Sveučilište obrane i nacionalne sigurnosti ne bi trebalo nositi ime bivšeg predsjednika RH Franje Tuđmana zato što je Haški sud utvrdio da je on sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu vezanom za sukob Hrvata i Bošnjaka u BiH, kao i reakcije na tu njenu izjavu.

'Moram priznati da meni nije posebno drago vraćati se na prošlost, baviti se prošlošću, ali isto tako treba postaviti pitanje zašto su oni tako uporni u toj opasnoj reviziji prošlosti. Moj odgovor je da dok se ne odredimo prema razdoblju tuđmanizacije, dok ne provedemo jedan oblik realnog sagledavanja prošlosti, mi ni ekonomski ne možemo napredovati. Franjo Tuđman je, i to svi znamo, itekako odgovaran i za kriminalnu pretvorbu i privatizaciju. Dok to ne riješimo, mi ćemo na tim mitovima graditi i svoju privredu i ekonomiju', rekla je Peović na N1 televiziji.

Katarina Peović komentirala je i izjavu premijera Andreja Plenkovića o tome kako se Dražen Barišić ne bi našao na listi HDZ-a da je vrh stranke znao za njegove radnje i da će ga nekoliko mjeseci kasnije uhićivati. Osim što se na jednoj od HDZ-ovih lista za parlamentarne izbore našao gradonačelnik Požege Darko Puljašić, protiv kojega se postupak vodi već duže vrijeme, Peović ističe kako postoji još jedan saborski zastupnik iz HDZ-ovih redova koji se našao na izbornoj listi unatoč tome što je protiv njega podignuto više od 30 kaznenih i prekršajnih prijava. Riječ je Vinku Zulimu, kojem je, kao i prethodnoj dvojici, skinut saborski imunitet.