10-godišnji maksimum

Katapultirane cijene kave, a to je vjerojatno tek početak

01.12.2021 u 08:09

Bionic
Reading

Cijene kave dosegnule su 10-godišnji maksimum, a analitičari očekuju da će se problemi na tržištu nastaviti sve do 2023. godine

Ugovori o kavi za isporuku u prosincu završili su trgovanje u ponedjeljak na 2,34 dolara po funti. U četvrtak su terminski ugovori za kavu na njujorškoj Interkontinentalnoj burzi dosegli 2,46 dolara, što je najviša cijena od 2011. godine, kada je kava probila razinu iznad tri dolara po funti.

U međuvremenu, referentna cijena Međunarodnog udruženja za kavu u petak je bila 2,07 dolara po funti, što je 85 posto više u odnosu na godinu ranije. Ole Hansen, voditelj robne strategije u Saxo banci, rekao je za CNBC da je u proteklih 12 mjeseci 'savršena oluja događaja stvorila okolnosti kako bi cijenama kave dala vjetar u leđa'.

Neizvjesnost na tržištima također proizlazi iz zemalja izvoznica kao što su Etiopija, koja je na rubu građanskog rata, i Vijetnam, koji bilježi porast slučajeva bolesti Covid-19 što bi mogli pogoditi proizvodnju. Poput mnogih dijelova planeta, brazilske regije uzgoja kave pogođene su dugotrajnom sušom koja bi mogla biti najgore sušno razdoblje u zemlji u gotovo jednom stoljeću. A onda je u srpnju Brazil pogodio najgori mraz od 1994. godine, zadavši još jedan udarac kavi i drugim usjevima. Istodobno, analitičari su ukazali na stalna previranja u lancima opskrbe što izazivaju probleme diljem svijeta, uključujući nedostatak kontejnera za dostavu.

Potražnja je s druge strane ostala snažna unatoč promjenama koje je izazvala pandemija. Ljudi i dalje piju puno kave iako se potrošnja tijekom pandemije prebacila iz ureda i kafića u domove. Maloprodajne cijene kave rastu, ali nisu porasle tako dramatično kao mnogih drugih artikla. No nakon recentnog rasta sasvim je sigurno da će i maloprodajne cijene uskoro početi snažnije rasti...