KUPA NADIRE

Karlovac očekuje veliki vodeni val

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 23.12.2009 21:10
  • Objavljeno 23.12.2009 u 21:04
mura poplava

mura poplava

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Andrej Švoger

Zbog nagla kopnjenja snijega u Karlovcu se u četvrtak, uz očekivan vodostaj od 812 ili 813 centimetara, očekuje izlijevanje Kupe

Radnici karlovačke ispostave Hrvatskih voda počeli su oko 18,30 sati zatvarati protupoplavni zid na sedam najnižih mjesta u Karlovcu i time su počele pripreme za obranu od poplave. Vodostaj je u 18 sati bio 548 centimetara, u 19 sati 570, a najviši se očekuje sutra oko deset sati.

Voditelj ispostave Borislav Vedrina objasnio je kako se očekuje vodostaj viši od tzv. "stogodišnje vode", znači onaj koji se događa jednom u sto godina. Na temelju stanja vodostaja Kupe uzvodno u Radencima i količine vode kojom Kupu kod Karlovca puni rijeka Dobra, a Mrežnicu Korana, te potom Korana Kupu, očekuje se da će u Karlovcu i nizvodno poplaviti gotovo sva nebranjena mjesta.

Za usporedbu, Vedrina kaže da je za najveće karlovačke poplave, 1939., najviši vodostaj bio 870 centimetara ili 57 centimetara niži nego se očekuje sutra.

Voditeljica obrane od poplave u ispostavi Biljana Željeznjak objasnila je da Karlovac ima protupoplavne objekte, ali sustav nije potpuno završen. Otvori u nekoliko kilometara dugačku protupoplavnom zidu zatvaraju se čvrstim gredama između kojih se umeću vreće sa zemljom, tako da se veće teškoće ne očekuju u samu gradu, već nizvodno na uobičajenim mjestima izlijevanja.

Međutim, postoji opasnost i za grad, kazala je Željeznjak, ali samo ako se vršni vodni valovi dviju ili čak svih triju karlovačkih pritoka Kupe poklope vremenski. Već se sada pouzdano može reći da će sutra prije podne biti poplavljena cesta prema Gornjem Mekušju, kod nogometnog stadiona, te cesta prema Husju i Rečici i to u naselju Gradecu te nekoliko sati poslije i dionica državne ceste D36 Karlovac - Pisarovina.

Bilo da budu proglašene redovite ili izvanredne mjere obrane od poplave, bit će pravodobno zatvoreni svi otvori protupoplavnog zida, spremne su vreće i sve crpke, te su uvedena stalna dežurstva za praćenje vodnog vala karlovačkih rijeka, kazala je Željeznjak.

U Centru 112 se doznaje da su o vodostaju i nadolasku vodnog vala obaviješteni karlovački gradonačelnik, načelnik Županijskog centra 112 i pročelnik područnog ureda za zaštitu i spašavanje.

Poplava u studenom 2005. odsjekla je dio grada od svih prometnica, dio karlovačkih prigradskih naselja i velik broj sela, a dio kućanstava u selima primao je hranu i medicinsku pomoć čamcima karlovačke javne vatrogasne postrojbe.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi