NENAJAVLJENI KASNOVEČERNJI SASTANAK

Karamarko: Osjećam se predivno; Petrov: Ne gubimo vrijeme

22.12.2015 u 21:45

Bionic
Reading

Vremena za gubljenje nema pa su šef HDZ-a i Domoljubne koalicije Tomislav Kararamarko te čelnik Mosta Božo Petrov odmah večeras razgovarali o tome koji su idući koraci i tko će biti mandatar. Petrov je medijima, doduše, tvrdio da će razgovarati tek sutra, ne otkrivajući mjesto i vrijeme, alida se u akciju krenulo već večeras vrlo brzo je otkrila novinarka HRT-a snimivši Karamarkov službeni automobil ispred sjedišta Mosta i objavivši fotografiju na svojem Twitter profilu

Karamarko i Petrov izašli su iz sjedišta Mosta desetak minuta nakon 23 sata, javio je 24sata.hr dodajući da su razgovarali o idućim koracima i o mandataru, ali o konkretnim se imenima nisu dogovorili. Karamarko je samo kazao da će to biti jaka figura i da će sutra biti više informacija, a Petrov je rekao: 'Razgovarali smo o onome o čemu smo rekli da ćemo razgovarati. Ne gubimo vrijeme'.


Nešto ranije na svojem se Facebooku oglasio Karamarko istaknuvši da se osjeća 'predivno'.

[GOTOVO JE] Predsjednici smo dokazali da raspolažemo saborskom većinom, predočili smo 78 potpisa. Tu saborsku većinu č...

Posted by Tomislav Karamarko on Tuesday, 22 December 2015



Petrov: Na Most se nikada nije moglo utjecati

Inače, gostujući ranije večeras u Središnjem Dnevniku HTV-a Petrov je poručio da se na Most nikada nije moglo utjecati, a imena onih SDP-ovaca koji su navodno vršili pritisak na zastupnike Mosta nije želio otkriti. Na Nacionalnom vijeću Mosta odlučili smo da nećemo odati koje su ljude zvali iz SDP-a, a hoće li netko od njih to reći, to je njihova osobna stvar. Mislim da nemam pravo da natjeram bilo koga natjeram da izađe pred kamere i to kaže, a pogotovo iz vjerojatno straha za one koji su na kraju zvali, rekao je Petrov.

Osvrćući se na USKOK-ovo priopćenje da nije bilo trgovine mandatima, Petrov je kazao da on ovo ne bih nazvao pritiskom niti trgovinom već lobiranjem. Ako ste ušli u suradnju s drugom stranom, onda je lobiranje neprihvatljivo. Vi ne možete lobirati za jednu stranu, a zapravo s njom pregovarate. To je za nas nedopustivo. Mi se držimo svojih principa. Onome kome to ne odgovara, taj nas može i odbiti, dodaje.

Postoji mogućnost da se dogovor napravi, a postoji i da se ne napravi. Ako je nekome u cilju da se on ne napravi, onda slaže neku drugu opciju, odnosno plan B, rekao je Petrov odgovarajući na pitanje zašto bi koalicija Hrvatska raste nekoga vrbovala ako su prethodno pristali na sve što je Most tražio.

Istaknuo je da još u ponedjeljak nije znao da će nastaviti pregovore s Domoljubnom koalicijom. Jučer sam izjavio da je za nas to vrijeme isteklo i da je takav dogovor istekao. Mi smo jučer očekivali da će oni napraviti onaj dio koji je napravila koalicija Hrvatska raste, kazao je.

Na novinarsko pitanje je li optužba biskupa Košića doprinijela obratu situacije, kazao je da se na pripadnike Mosta ne može utjecati. Nikada na nas apsolutno nitko nije mogao utjecati. Nazivali su nas zadnjih pet tjedana 'i fašistima i komunjarama'. A mi smo samo ljudi koji se drže svojih principa i svojih načela. Mi smo ostali isti, a drugi su zapravo oni koji su cijelo vrijeme pričali različite verzije svojih istina, tvrdi Petrov.

Izjavio je da Most ni u jednom trenutku nije rekao da traži osam ministarstava i ništa ispod toga. Kazali smo da za osam ministarstava imamo stručne osobe za koje smatramo da su dobre i da su dovoljno stručne da ih mogu voditi. Bilo je osam, pa sedam. Kada su nam dali mogućnost da izaberemo, mi smo se između sebe dogovorili jutros na sastanku, bez obzira na informacije s kojima sam tada raspolagao - da se mi možemo spustiti i na šest ili pet ministarstava. Nije bitan broj, bitan je način na koji vodite ministarstvo, precizirao je predsjednik Mosta.

Zastupnici Mosta su dali povjerenje meni, a zastupnici Domoljubne koalicije Karamarku. Zbog toga smo zatražili 24 sata da pokušamo naći suglasje za otvaranje razgovora daljnjih i za formiranje vlade i definiranje mandatara, kazao je Petrov.