INTERVJUI NAKON KANADE

Karamarko: Manolić je senilan, uplašeni starčić

15.06.2015 u 19:12

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je u ponedjeljak da se ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić s događajem na Poljudu izruguje na Facebooku dok je u Hrvatskoj na djelu oblik specijalnog rata, a optužbe Josipa Manolića da je bio suradnik Udbe, kako je rekao, dio su prljave kampanje Zorana Milanovića

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je u ponedjeljak da se ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić s događajem na Poljudu izruguje na Facebooku dok je u Hrvatskoj na djelu oblik specijalnog rata, a optužbe Josipa Manolića da je bio suradnik Udbe, kako je rekao, dio su prljave kampanje Zorana Milanovića.

'Manolić je senilan, uplašeni starčić', rekao je Karamarko u HRT-ovu Dnevniku.

Cjelokupna hrvatska javnost tvrdi da je kukasti križ na Poljudu djelo huligana, a za huligane je odgovorna policija, rekao je Karamarko u zagrebačkoj zračnoj luci nakon povratka iz Kanade, gdje je s izaslanstvom HDZ-a boravio tri dana.

"Dok je u Hrvatskoj na djelu jedan vid specijalnog rata, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić se s tim događajem izruguje na svom Facebooku. Dok svi svjetski mediji zvone na uzbunu, ministar Ostojić optužuje druge za vlastite propuste", rekao je.

Vezano uz Ostojićeve tvrdnje kako odgovornost za incident s kukastim križem na travnjaku Poljuda treba tražiti u Hrvatskom nogometnom savezu koji je "podružnica" HDZ-a, Karamarko je odgovorio kako se oko toga još moraju dogovoriti prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i ministar Ostojić. "Ona kaže da smo mi proizveli ekstremiste koji napadaju Nogometni savez, a Ostojić da mi stojimo iza Nogometnog saveza. Znači, HDZ i Karamarko organizirali su ekstremiste da se obračunaju sa Savezom iza kojega opet stoji HDZ. Konfuzija u državi odraz je ove konfuzije u njihovim glavama", naglasio je.

"Ti problemi odvlače fokus s pravih životnih i egzistencijalnih problema za koje je odgovorna ova vlast, pa je zato potrebno stvarati nove probleme i za njih optuživati HDZ. To se događa s braniteljima, to se događa sa stadionskim izgredima, to se događa s društvom u cjelini. To je na kraju krajeva premijer Zoran Milanović otvoreno najavio nakon poraza svog predsjedničkog kandidata – 'mi ili oni' ", ustvrdio je Karamarko.

Manolićeva kleveta dio Milanovićeve prljave kampanje

Vezano uz najavu da će tužiti Josipa Manolića za klevetu jer ga je optužio da je bio suradnik Udbe, Karamarko je odgovorio kako se Manolić stavio na raspolaganje SDP-u još na zadnjim parlamentarnim izborima. "Tko može zaboraviti onaj njegov srdačni zagrljaj s Milanovićem u izbornoj noći", rekao je.

Hrvatska javnost, kazao je Karamarko, zna da je Manolićeva kleveta dio Milanovićeve prljave kampanje. "Dok Milanoviću bomboni ispadaju iz usta Lex Perković stožer s Iblerovog trga vodi specijalni rat", naglasio je.

Obračunavali su se i s Franjom Tuđmanom kad su gubili pozicije, a kako ne bi sa mnom, kazao je. "Rušili su ga u predvečerje Oluje. Ništa me ne iznenađuje. Svašta ću još saznati o sebi do izbora", istaknuo je.

Predsjednik HDZ-a smatra da iza svega stoji Zoran Milanović. "Zato krije datum izbora. Strah ga je ući u ravnopravnu bitku. Valjda neće skupljati hrabrost sedam mjeseci kao s braniteljima", izjavio je Karamarko.

Upitan o Izvješću Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) u kojem se u dijelu vezanom uz ekstremizam, uz ostalo, upozorava kako su i dalje aktivne organizacije i pristaše četničkih pokreta u državama okruženja i šire, te da postoje i kontakti prema istomišljenicima u Hrvatskoj, predsjednik HDZ-a, koji je bio i šef SOA-e, rekao je da je protiv svakog ekstremizma i da to osuđuje. Istaknuo je i da se Hrvatska nalazi na vrlo neuralgičnom području koje nosi svoje opasnosti te kako želi vjerovati da imamo obavještajnu službu koja može prevladati opasnosti ekstremizma iz susjedstva i njegov uvoz u Hrvatsku.

Poslovnim ljudima neshvatljivo da hrvatska Vlada tako može izgubiti kontrolu

Rekao je da je tijekom njegova boravka u Kanadi gospodarstvo bila glavna tema razgovora s brojnim gospodarstvenicima hrvatskog podrijetla.

"Najveći dio mojih sastanaka već duže vrijeme vezan je uz gospodarstvo. Tako je bilo i u Kanadi. Susreo sam se s brojnim gospodarstvenicima hrvatskog podrijetla, crpio njihova iskustva i prezentirao im HDZ-ovu viziju budućnosti Hrvatske i glavne naglaske HDZ-ovog gospodarskog programa za spas zemlje. Zanimalo ih je čuti kakva je situacija u domovini", kazao je.

Istaknuo je kako je gospodarstvenicima našeg podrijetla rekao istinu. To je, rekao je, da je Hrvatska ekonomski razorena i iscrpljena; da imamo više od 320.000 blokiranih računa građana; da na jednog čovjeka koji radi dolazi dvoje koji ne rade; da naši susjedi u EU idu naprijed, a mi natrag; da je Hrvatska u dužničkom ropstvu i da umjesto smanjujemo dug, zadužujemo već i nerođene generacije; da su sve vlade u 20 godina generirale 212 milijardi duga, a ova je sama u četiri godine sto milijardi novog duga te da smo, na žalost, na samom dnu Europe.

Slušali su u nevjerici jer im je neshvatljivo da jedna Vlada tako može izgubiti kontrolu nad upravljanjem svojom zemljom, ustvrdio je. "U Kanadi je nepojmljivo da predsjednik Vlade u tri godine promijeni devet ministara, četiri ravnatelja porezne uprave i 44 porezna pravila", rekao je. Upitan znači li to da gospodarstvenici hrvatskog podrijetla nemaju interesa investirati u Hrvatsku odgovorio je da kapital ima svoje zakone. "Oni vole Hrvatsku, ali čekaju da se stvari promjene. Zato su pozdravili našu najavu Vlade stručnjaka", istaknuo je. Dodao je i da su ih zanimali naši kapitalni projekti, posebno oni infrastrukturni te energetika i IT industrija. Posebno su dobro reagirali na dio programa koji govore o našoj namjeri da uklonimo barijere poduzetnicima, smanjimo poreze, pojednostavnimo porezni sustav te uvedemo stroge rokove za birokratske procedure.