JOSIPOVIĆ OŠINUO I PREDSJEDNICU RH

'Karamarko i Milanović su blizanci koji pretvaraju Hrvatsku u mješavinu beznađa i mržnje'

25.02.2016 u 15:39

Bionic
Reading

Naša današnja politička scena obilježena je kvartetom za kraj vremena: HDZ - Most- SDP i predsjednica s Pantovčaka ne daju nadu da bi Hrvatska mogla u neka druga, bolja vremena. Kao da je vremenu kraj. Ne događa se ništa, izuzev neprestanih prepucavanja koja izluđuju društvo i gase nadu da možemo bolje, ističe Ivo Josipović u svojoj najnovijoj kolumni na portalu Autograf.hr

U prilog svom nezadovoljstvu aktualnom političkom situacijom u Hrvatskoj Josipović navodi kako je 'jedva sklepana, neobična Vlada u kojoj se ne zna tko pije, tko plaća, obilježena neugodnim aferama bez i jedne ozbiljne odluke'. Poražavajuće je prema njegovu mišljenju to što od 'reformi nema ni traga', a istovremeno u javnost članovi Vlade, Mosta i HDZ-a o ključnim reformskim potezima plasiraju kontradiktorne izjave.

'HDZ i SDP, Karamarko i Milanović vode jalov verbalni rat. Naizgled, riječ je o velikom ideološkom sukobu koji potpiruju mediji, uvijek gladni sukoba, sporova, skandala. Njihova je rasprava, da upotrijebim terminologiju jednog od sudionika, prazna i šuplja kao tikva. Zapravo, ne nadmeću se jedan protiv drugoga, već sa svojim unutarstranačkim oponentima, hrane i pomažu jedan drugom pred predstojeće im bitke za prve stranačke fotelje', piše Josipović u svojoj kolumni

Navodi kako 'pljujući Karamarka i ustašiju, Milanović šamara Komadinu'. S druge strane, 'vrijeđajući Milanovića i komunjare, Karamarko postavlja nogu Plenkoviću, Stieru ili kome već'.

'Karamarko i Milanović jedan su drugome idealni predsjednici protivničke stranke. Politički su blizanci koji su u Hrvatskoj vrijeme doveli do kraja. Ili gotovo do kraja. Svojim su politikama Hrvatsku, ne samo gospodarski, već i politički, civilizacijski, doveli do ruba. Stalna prepucavanja njih samih i pridruženih im stranačkih pretorijanaca, ne o bitnim razvojnim pitanjima, o reformama, o gospodarstvu, već ni o čemu, rječnikom dostojnijim birtije nego demokratske političke scene, izluđuju društvo i gase nadu da možemo bolje', smatra Josipović.

Bivši šef države ističe kako mržnja kojom javni prostor preko medija kontaminiraju Milanović i Karamarko nije fingirana, nego stvarna. 'Hrvatsku blizanci pretvaraju u nepodnošljivu mješavinu beznađa i mržnje', drži.

Josipović je zabrinut jer se u javnom diskursu ne govori o ozbiljnim temama i problemima naše politike i gospodarstva. Uspravnicu Jadran - Baltik, koju na međunarodnoj sceni forsira predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, Josipović naziva 'fejk inicijativom, budući da originalna priča na relaciji Jadran - Baltik datira još iz predsjedničkog mandata Stjepana Mesića'.

'Originalnu priču još su za Mesićeva mandata lansirali Amerikanci, Mađari i Poljaci, a Hrvatska još za potpredsjednika Vlade Čačića prihvatila čak i potpisom nekih ugovora', podsjeća bivši predsjednik.
Svoju nasljednicu na Pantovčaku podsjeća na njezina zaboravljena obećanja: 'Nema ni lupanja šakom o Vladin stol, ni onog obećanog bogatstva, ni snažne hrvatske pozicije u EU-u… Ni pisma, ni razglednice s Pantovčaka. Tek dobro navijanje, ne samo na sportskom, već i na političkom terenu. Dakako, za HDZ.'

One koji raspiruju strasti u društvu poučava kako 'našim ljudima treba malo nade, optimizma, usmjerenosti na nužne reforme'.

'Optimizam je mirodija bez koje nijedno društvo nije uspjelo. Najbolje to pokazuje predstavljanje proračunskih načela koje je u organizaciji EPH predstavio premijer Orešković. Objektivno vrlo skromne, šture, ipak donekle obećavajuće naznake o novom proračunu, i u medijima, i među gospodarstvenicima, i kod ljudi koji iole prate politiku potakle su neke dobre vibracije, prognoze, unijele živost. Hoće li će one potrajati, generirati optimizam i uspjeh, nitko ne zna. Onaj naš politički kvartet za kraj vremena ipak je vrlo jak', zaključuje Josipović.