SPLITSKA BAŠTINA

Kapitulirao i bedem Contarini

15.11.2011 u 22:11

Bionic
Reading

Plan gradnje stambeno-poslovnog objekta i hotela na bedemu Contarini unutar splitske povijesne baštine je dobio lokacijsku dozvolu, pa se uskoro može očekivati početak gradnje. Ta informacija zapravo znači kapitulaciju višegodišnjih napora da se spriječi novi nasrtaj na već ionako ozbiljno ugroženu graditeljsku baštinu u Splitu

Bedem Contarini je dio fortifikacijskog sustava koji je u Splitu bio građen kroz 16. i 17. stoljeće u vrijeme najveće turske opasnosti, kada je i Klis bio u rukama Otomanskog Carstva. Danas je uz njega sačuvan i bedem Cornaro te još dio bedema kraj kazališta. Projekt gradnje sklopa bedema je bio rezultat zajedničkog napora svih staleža i građana Splita tog vremena.

Bedem Cornaro je planiran kao dio budućeg proširenja Galerije umjetnina i veliki su izgledi da će se, nakon smjene donedavnog ravnatelja Bože Majstorovića u poznatom skandalu, i na tom dijelu bedema u budućnosti dogoditi nasrtaj na baštinu.

Bedem Contarini je definitivno kapitulirao, a od otpora su odustali i splitski konzervatori na čelu s neuvjerljivim Radoslavom Bužančićem. Kompromisno im je dozvoljeno arheološko istraživanje, te otvaranje javnog prostora na vrhu bedema. Uz bedem je po projektu zagrebačkog Studija UP planirana i gradnja hotela s pet zvjezdica, te stambeno-poslovni kompleks. Gradnju će izvesti tvrtka Dal-koning vlasnika Zvonka Kotarca, dobro poznatog po devastiranju Žnjanskog platoa.

Ukupna površina javnih, stambenih i poslovnih prostora će biti 17 tisuća četvornih metara, a osim galerije, ljetnog kina i knjižare, predviđena je i gradnja podzemne garaže sa sto parkirnih mjesta. Predviđena cijena četvornog metra u pedeset stanova je oko pet tisuća eura. Razlog tako visoke cijene je atraktivna lokacija u povijesnoj jezgri grada, no činjenica je da će se objekt nalaziti u okruženju splitske tržnice koja sada izgleda kao najgori slam, a ne elitni kvart. Nedavno smo na portalu objavili informaciju da nema nade da će se nešto uskoro u tom smislu promijeniti.

Problematičan je i gabarit objekta od pet etaža, koji značajno nadvisuje sjeveroistočnu ugaonu kulu Dioklecijanove palače, udaljene samo tridesetak metara od novogradnje. Prezentirane simulacije projekta nisu na tragu interpolacije visokog estetskog dometa, u pitanju je osrednji zanatski uradak bez dijaloga s okruženjem i baštinom.

Kada vidimo intenzitet urušavanja i devastacije splitske baštine posljednjih mjeseci, trend je zapravo zabrinjavajući. Konzervatori nemaju snage ni diplomatske vještine da barem sačuvaju postojeće stanje. Aktualni urbanistički plan predviđa gradnju na 21 lokaciji, uključujući tri hotela unutar zaštićene povijesne jezgre. Premda je po gabaritima trenutno projekt Contarini najveći, ne treba sumnjati da će i na drugim lokacijama biti velikih pritisaka na nejake institucije koje bi trebale skrbiti o baštini. Sada se već definitivno može oglasiti alarm i proglasiti Split ozbiljnim slučajem. A navedeni projekt Contarini je zapravo pandan dobro poznatom zagrebačkom skandalu na Cvjetnom trgu.