PUCNJAVA U LAS VEGASU

Najveći masakr u američkoj povijesti: Najmanje 50 mrtvih, 406 ozlijeđenih

02.10.2017 u 08:29

Bionic
Reading

U najsmrtonosnijem masakru počinjenom vatrenim oružjem u povijesti SAD-a, napadač Stephen Paddock ubio je najmanje 50 ljudi, a 406 transportirano ih je u bolnice, potvrdila je policija. Napad je izvršen u nedjelju navečer po lokalnom vremenu sa 32. kata hotela Mandalay Bay u američkom Las Vegasu, a ubojica je likvidiran na licu mjesta. Američki predsjednik Donald Trump tvitao je 'tople izraze sućuti'

Šerif Joseph Lombardo potvrdio je da je napadač bio 64-godišnji Stephen Craig Paddock, stanovnik Las Vegasa, te da je u pucnjavi zasad najmanje 50 mrtvih. Prve informacije govorile su da je policija ustrijelila napadača, no prema posljednjem policijskom izvješću nakon provale u hotelsku sobu Paddock je pronađen mrtav. 

'Nemamo pojma kakav je bio njegov svjetonazor... U hotelskoj sobi pronašli smo više komada vatrenog oružja', rekao je Lombardo, dodajući da policija vjeruje kako je napadač bio usamljen i nije bio povezan s militantnim skupinama.

TodayShow javlja da je Paddock, koji je živio u umirovljeničkom naselju Mesquite sjeveroistočno od Las Vegasa, bio licencirani pilot i da je svojedobno posjedovao dvije letjelice. Navodno je prethodno živio u Teksasu, a imao je i lovačku dozvolu. 

Njegov brat Eric živi u Orlandu na Floridi, a za Dailymail.com izjavio je da je Stephen bio 'normalan čovjek' koji je po svemu sudeći 'pukao'.  'Nije bilo apsolutno nikakve naznake da bi on tako nešto mogao učiniti', rekao je Eric, dodajući da njegov brat nije imao nikakva osobito snažna politička ni vjerska uvjerenja. 

Policija je locirala Marilou Danley, koja se dovodi u vezu s napadačem, a porijeklom je iz Azije, dodao je šerif. Pronađena su i dva vozila koja se dovode u vezu s napadačem: Hyundai Tucson Nevada/114B40 i Chrysler Pacifica Nevada/79D401.

Napad u Las Vegasu najsmrtonosniji je masakr počinjen vatrenim oružjem u američkoj povijesti. Broj žrtava zasad nije konačan, a premašio je broj poginulih u noćnom klubu u Orlandu, gdje je život izgubilo 49 ljudi. 

Policija je pozvala sve one koji žele donirati krv za žrtve masakra u Las Vegasu da to učine u klinici Labor Health & Welfare Clinic.

Danita Cohen, glasnogovornica bolnice University Medical Centar u Las Vegasu, potvrdila je ranije da su u tu instituciju dovezeni deseci žrtava. 

Mike McGarry (53), financijski savjetnik iz Philadelphije, opisao je vlastita iskustva s koncerta u Las Vegasu, na kojem je prema policijskom izvješću bilo više od 22.000 ljudi. 

'Bilo je suludo - ležao sam po nekakvoj djeci. Oni imaju 20 godina. Meni je 53. Proživio sam dobar život', kazao je McGarry. Na poleđini njegove majice vide se otisci đonova, jer su ga neki sudionici koncerta pregazili u paničnom nastojanju da se što prije maknu na sigurno. 

Mnoge kockarnice u blizini zaključale su ulazna vrata kako bi spriječile svaku mogućnost da u njihove prostorije uđu napadači. 'Caesar's Palace zatvorio je svoja vrata. Nisu puštali unutra', rekao je Adam Mitchell, 31-godišnji turist iz Velike Britanije. 

  • +3
Napad u Las Vegasu Izvor: Reuters / Autor: STEVE MARCUS

Amerikanka Megan Kearny, koja je također bila na koncertu, izjavila je za NBC News da je pucnjava zvučala poput petardi. 

'Onda smo shvatili da je to pucnjava iz automatskog oružja i ljudi su se uspaničili i počeli vrištati da nas gađaju. Svi smo se bacili na tlo, a pucnjava je odjekivala u razmacima od po 20-ak sekundi', rekla je Kearny.

Policija je zatražila od lokalnog stanovništva i gostiju da izbjegavaju područje oko hotela na glavnoj ulici u centru Las Vegasa, gdje je u 22.08 sati u nedjelju po lokalnom vremenu došlo do napada.

Nakon prvih izvještaja o pucnjavi, obustavljen je zračni promet na međunarodnom aerodromu McCarran. 

Napadači su ispalili stotine metaka na publiku okupljenu na rasprodanom glazbenom festivalu Route 91 Harvest, na kojem su između ostalih nastupili popularni glazbenici Eric Church, Jason Aldean i Sam Hunt. U trenutku napada na pozornici se odvijao nastup Jasona Aldeana, koji je bez riječi odjurio s pozornice nakon što je shvatio što se događa. 

Policija je ranije izvijestila da je onesposobila jednog napadača, ne precizirajući je li on uhićen, ranjen ili ubijen. Prethodno, ispraznili su 29. kat hotela i izvijestili da napreduju prema 32. katu, javio je New York Times.