KRIZA STOLJEĆA

Kaos u Francuskoj zbog općeg štrajka

29.01.2009 u 11:10

Bionic
Reading

U četvrtak ujutro diljem Francuske počele su poteškoće u prometu zbog štrajka na koji je u srijedu pozvalo osam francuskih sindikata zaposlenih u javnim službama, a podupire ga i francuska lijeva oporba te oporbena Socijalistička stranka

PARIZ - Štrajkaši su nezadovoljni reakcijama vlade na gospodarsku i financijsku krizu. Stoga su "prosvjedima stoljeća" odlučili odgovoriti na krizu stoljeća.

Mediji izvješćuju kako se osobito teško regulira promet regionalnim vlakovima i onima u pariškoj regiji, a u ostalim dijelovima Francuske za sada prometuje samo 35 posto vlakova, izvijestili su iz Francuskih željeznica (SNCF). Od srijede navečer nije bilo nijednog noćnog vlaka na domaćoj ni međunarodnoj liniji.

Iz Regionalne mreže (RER) koja omogućuje prometovanje Parizom i pariškom regijom izvijestili su da je promet na linijama sjever-jug u potpunosti blokiran, a na liniji istok-zapad vozi samo pet vlakova. Pariška podzemna željeznica u četvrtak funkcionira s manje od 75 posto kapaciteta, a autobusi s manje od 85 posto.

SNCF danas predviđa prometovanje 60 posto vlakova velike brzine (TGV) kako bi se zajamčila vožnja vlakova Eurostar i Thalys koji povezuju Francusku s Velikom Britanijom i Belgijom. U pariškoj zračnoj luci Roissy-Charles De Gaulle otkazano je 10 posto letova, a na Orlyju će promet biti manji za 30 posto.

Agencije prenose kako se čini da su nastale poteškoće u prometu nešto manje nego što se očekivalo, s obzirom da su oporbeni sindikati u srijedu najavili opći štrajk u kojemu bi osim zaposlenih u prometu, trebali sudjelovati i zaposlenici u zdravstvu, školstvu, prosvjeti, sudstvu, industriji i energetici. Za sada je poznato da je zatvorena većina škola i ostalih javnih službi, a na ulicama gradova diljem Francuske danas se očekuju stotine tisuća demonstranata. Oni će sudjelovati u oko 200 prosvjeda diljem zemlje. Glavni će prosvjed početi na pariškom Place de la Bastille oko 14 sati.