ANALIZA SSSH

Kandidate za Europarlament ne zanimaju radnici!

11.04.2013 u 14:28

Bionic
Reading

Najveća sindikalna središnjica SSSH pokušala je od svih kandidata za Europski parlament doznati stavove o temama od ključnog interesa za radnike, kao i o tome kako se u EP-u namjeravaju zalagati za te ciljeve. No od 28 lista, odgovore je poslalo samo njih šest: HDZ/HSP-AS/BUZ, Hrvatski laburisti - Stranka rada, HSS, Glas razuma, SU, Zeleni zajedno. Kratke i načelne odgovore dale su još dvije liste - Hrvatska radnička stranka i Hrast, a vladajuća koalicija ništa nije odgovorila

Zbog malog broja dobivenih odgovora u SSSH su zaključili da većina lista koje se natječu na ovim izborima ili ne pridaje veliku važnost pitanjima zaštite radničkih prava na europskoj razini i izgradnje socijalne Europe ili pak sindikate ne smatra relevantnim akterom za raspravu o ovom pitanju.

'Ovo smatramo žalosnim u situaciji kad je EU nužno potrebno smanjivanje neravnoteže između strogo reguliranih pravila zajedničkog tržišta i fiskalne discipline država članica s jedne, te nedovoljne regulative na području zaštite radničkih i socijalnih prava u uvjetima jedinstvenog i liberaliziranog tržišta s druge strane', ističe se u priopćenju koje potpisuje predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Liste koje su poslale odgovore na pitanja izrazile su načelnu podršku ciljevima sindikata, ali i nejednaku razinu poznavanja problematike odluka koje se donose na europskoj razini, raspoloživih metoda djelovanja u Europskom parlamentu, pa i same uloge Europskog parlamenta, odnosno njegovih članova.

SSSH ističe da se u Europskom parlamentu ne odlučuje o pitanjima koja se odnose specifično na pojedine članice EU, niti su rasprave u EP učinkovito sredstvo utjecaja na politike i zakone koji se donose na nacionalnoj razini.


'Naprotiv, u Europskom parlamentu donose se zaista europske odluke, drugim riječima, odluke i pravni akti koji se ne bave pojedinim državama članicama, nego utječu na sve njih – stoga Europski parlament nije mjesto gdje će se hrvatski zastupnici boriti za partikularne interese RH, već za općeniti smjer politika EU, ovisno o tome kojoj će se političkoj grupaciji na europskoj razini pridružiti', upozorava SSSH.

Budući da u mnogim od dobivenih odgovora prevladavaju stavovi vezani uz nacionalne politike, pozvali su sve kandidate, a posebno one koji će biti izabrani, da u svom budućem radu više pažnje posvete ovoj činjenici i zalaganju za ono što je Europskoj uniji danas prijeko potrebno – razvoju europskoga političkog prostora, odnosno europske javnosti, u kojoj je nužno širiti prostor raspravi o europskim odlukama među svim zainteresiranim dionicima (uključujući socijalne partnere i civilno društvo u širem smislu na nacionalnoj i europskoj razini), umjesto da se odluke donose iza zatvorenih vrata na sastancima šefova država i vlada.

Budući da je svih šest lista u svojim odgovorima izrazilo spremnost na suradnju s hrvatskim sindikatima u pitanjima europske radne i socijalne politike, pozvali su one koji budu izabrani u Europski parlament da ovaj deklarirani stav doista pokažu i u praksi.

Sažeti prikaz svih dobivenih odgovora dostupan je na www.sssh.hr