pojačanje iz zraka

Kanaderi gase požare na Sjevernom Velebitu i kod Posedarja

18.08.2017 u 12:20

Bionic
Reading

Nakon što su zajedno sa zemaljskim vatrogasnim snagama uspjeli staviti pod nadzor požar u Razvođe-Promina, protupožarne snage Hrvatskog ratnog zrakoplovstva upućene su na nova požarišta na Sjevernom Velebitu i kod Posedarja, priopćilo je Ministarstvo obrane

Na požarištu iznad Jablanca na Sjevernom Velebitu u Ličko-senjskoj županiji požar gasi jedan Canadair, a na najnovije požarište kod Posedarja u Zadarskoj županiji upućena su dva Canadaira.

Prethodno su letačke posade Canadaira zajedno sa zemaljskim vatrogasnim snagama uspjeli staviti pod nadzor požarište Razvođe-Promina u Šibensko-kninskoj županiji, a na tom požarištu trenutno se nalazi jedan Airtractor koji natapa požarište.

Požar na Svilaji još je aktivan, a u njegovu gašenju sudjeluju jedan Canadair i dva Airtractora. Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 224 požara: 79 u Šibensko-kninskoj, 75 Splitsko-dalmatinskoj, 55 u Zadarskoj,10 u Dubrovačko-neretvanskoj, četiri u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji. Ostvareno je više od 1900 sati naleta, izbačeno oko 57.000 tona vode te su prevezena 263 vatrogasca i vojnika i 32 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta, kaže se u priopćenju.