SCHULZ UVRIJEDIO GOLFERE

Kampanja u Njemačkoj sve bizarnija: 'Mene više zanimaju vozači Golfa nego igrači golfa'

26.08.2017 u 14:54

Bionic
Reading

Nakon što je demokršćanski političar Jens Spahn u predizbornu borbu uvukao berlinske hipstere sada se socijaldemokratski kandidat Martin Schulz zaratio s još jednom rubnom grupom stanovnika: igračima golfa pa njemačka predizborna kampanja postaje sve skurilnija

'Mene više zanimaju vozači Golfa nego igrači golfa', glasila je rečenica socijaldemokratskog kandidata Schulza koja je u međuvremenu, zbog pozitivnog odjeka publike na predizbornim skupovima, postala omiljeni poklič šefa Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD).  

Schulzova rečenica bi, kako pišu mediji, trebala pokazati kako je socijaldemokratskom kandidatu bliži 'mali čovjek' koji pošteno radi od ponedjeljka do petka i vozi svoj skromni VW Golf nego dokoni bogataši koji, dok pošten narod radi, vrijeme ubijaju u svojim elitnim klubovima tjerajući bijelu lopticu od rupe do rupe.  

Schulz je doduše u istoj rečenici objasnio da pod 'igračima golfa' smatra menadžere automobilske industrije koji su zbog skandala oko ispušnih plinova 'čitavu branšu doveli u opasnost' no kritika igrača golfa je shvaćena kao kritika na račun mnogo šireg sloja društva.  

Na odgovor nije trebalo dugo čekati. U otvorenom pismu predsjednik Udruge njemačkih igrača golfa (DGV) Claus M. Kobold je Schulzu poručio da je, uz svo razumijevanje za njegovu 'agresivnu' retoriku kojom se želi 'pokazati' na predizbornim skupovima, svojim 'paušaliziranjem' definitivno otišao predaleko i uvrijedio 1,8 milijuna registriranih igračica i igrača golfa u Njemačkoj.  

U pismu se navodi kako golf u Njemačkoj nije sport 'arogantnih menadžera' kako bi se to moglo zaključiti iz Schulzove opaske te se zaključuje kako 'među igračima golfa ima i mnogo vozača Golfa'.   Schulz još nije reagirao na ovo pismo ali ovaj slučaj, kao i nedavni slučaj demokršćanskog političara Jensa Spahna koji je objavio rat 'hipsterima' u Berlinu koji odbijaju govoriti njemački nego se služe engleskim, pokazuje pravu prirodu ovogodišnje predizborne kampanje.  

  • +19
Martin Schulz Izvor: Reuters / Autor: Fabrizio Bensch

Prema ispitivanju kojeg je ovog tjedna objavio tjednik Die Zeit samo 11 posto građana Njemačke se u razgovorima dotiče predizborne kampanje.   'Ne bih se usudio reći da imamo posla s najdosadnijom predizbornom kampanjom u poslijeratnoj povijesti ali evidentno je da tu nema mnogo uzbuđenja'.

S jedne strane zbog ogromnog i stabilnog vodstva kancelarke Merkel pred konkurencijom kod mnogih građana vlada uvjerenje da su izbori već odlučeni.

A s druge strane razloge treba tražiti i u ponašanju Angele Merkel koja odbija polemične rasprave s konkurencijom o svim važnim pitanjima tako da zapravo i nema prave predizborne borbe', rekao je za javni servis WDR politolog Centar za socijalna istraživanja u Halleu Everhard Holtman.

  • +17
Sva lica Angele Merkel Izvor: Reuters / Autor: EDGARD GARRIDO

Analitičari vjeruju da će tako ostati i do izbora za Bundestag 24. rujna te da prirodu kampanje neće promijeniti ni TV sučeljavanje između kancelarke Merkel i izazivača Schulza 3. rujna. 

Zasad je najveće pitanje opstanka dosadašnje demokršćansko-socijaldemokratske koalicije.

U slučaju da poželjni koalicijski kandidat demokršćana, Liberalno-demokratska stranka (FDP) ponovno uđe u Bundestag, što će se prema ispitivanjima javnog mnijenja i dogoditi, demokršćansko-liberalna koalicije je mnogo izglednija opcija za sljedeće četiri godine.