San Diego

Kampanja protiv beskućnika jača u SAD-u dok sud odlučuje o njezinoj legalnosti

02.03.2024 u 13:31

Bionic
Reading

Sedam mjeseci nakon početka kampanje San Diega za uklanjanje kampova beskućnika, velik dio šatora koji su nekoć zauzimali pločnike sada više nije tamo

Dvojica kalifornijskih senatora, republikanac i demokrat, zajedno predlažu mjeru poput one iz San Diega za cijelu saveznu državu. Ona policiji omogućava da protjera beskućnike čak i kada im nije dostupno sklonište. Gradsko vijeće u kojoj sjede samo demokrati tu je mjeru donijelo u lipnju 2023. godine.

Aktivisti za prava beskućnika smatraju da se tom mjerom oni samo tjeraju na nasipe i druga skrivena mjesta, a da broj dostupnih kreveta i dalje nije dovoljan.

Ova rasprava pokazuje hitnost situacije oko beskućništva i priuštivog stanovanja, dviju najvažnijih tema za kalifornijske birače. Savezna država potrošila je više od 20 milijardi dolara na smještaj i programe za beskućnike od fiskalne godine 2018./2019., no u njoj je i dalje najmanje 180 tisuća beskućnika.

Uključio se i Vrhovni sud. Njegovi suci će 22. travnja saslušati argumente iz slučaja u Oregonu za koji mnogi smatraju da će odlučiti o legalnosti zakona za uklanjanje kampova i drugih regulacija koje utječu na beskućnike koji nemaju kamo.

Vrhovni sud saslušat će žalbu grada Grants Passa u južnom Oregonu gdje je sud odlučio da lokalne mjere koje zabranjuju kampiranje na pločnicima, ulicama, u parkovima i na drugim javnim mjestima krše osmi amandman američkog ustava o „okrutnoj i neuobičajenoj” kazni. Presuda se očekuje krajem lipnja. 

Beskućnici su i dalje česta pojava u San Diegu, često gurajući svu svoju imovinu u kolicima iz trgovina dok čekaju gradske usluge poput smještaja, hrane ili odjeće ili liječenja protiv ovisnosti ili mentalnih bolesti. 

U gradu je oko 6,5 tisuća beskućnika, pokazalo je istraživanje od prije godinu dana. Oko pola njih u međuvremenu je pronašlo krov nad glavom, no njih 3285 i dalje je na ulicama. 

Aktivist za prava beskućnika Michael McConnell tvrdi da se političari koji nisu uspjeli pružiti priuštiv smještaj sada okreću policiji.

„To nije riješilo beskućništvo, samo ga je raštrkalo”, rekao je McConnell, bivši potpredsjednik odbora regionalne radne skupine koja je nadzirala javna izdvajanja za skloništa i druge usluge.