19.000 TONA GODIŠNJE

Kamo odlazi otrovni otpad iz Hrvatske?

  • Autor: Kruno Kartus
  • Zadnja izmjena 05.03.2012 11:18
  • Objavljeno 05.03.2012 u 10:48
otrovne bačve

otrovne bačve

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Hrvatska godišnje izveze 19 tisuća tona opasnog otpada, najviše u Sloveniju, Austriju i Njemačku, pokazuju najnoviji podaci Agencije za zaštitu okoliša. Izvoz opasnog otpada iz Hrvatske u stalnom je porastu, a još prije nekoliko godina prosječna godišnja količina iznosila je tri tisuće tona manje nego sada

'Prekogranični promet otpadom u kontinuiranom je laganom porastu, s iznimkom 2009. godine, kada je uočen blag pad kao posljedica ekonomske krize i recesije', priopćeno je iz Agencije za zaštitu okoliša (AZO) povodom objave izvještaja o

prekograničnom prometu otpada u 2010. godini.

Hrvatska isključivo izvozi opasni otpad, a ne uvozi. Do 2008. godine više od polovice izvezenog opasnog otpada činili su otpadni akumulatori i baterije, od kojih je preko 95 posto izvezeno u Sloveniju.

Hrvatska industrija primorana je taj otpad izvoziti radi propisnog zbrinjavanja, jer od velikog požara u zagrebačkom PUTO-u 2002. godine Hrvatska nema spalionicu opasnog otpada.

Od 2009. godine izvoznici prijavljuju izvoz otpadnih olovnih ploča nastalih rastavljanjem otpadnih akumulatora. Od 19 tona opasnog otpada izvezenog 2010. godine najzastupljenije su bile olovne akumulatorske ploče, građevinski i izolacijski otpad koji sadrži azbest i otpad od mehaničke obrade otpada koji sadrži opasne tvari.

Neopasni otpad izvozimo u daleko većim količinama - godišnje oko pola milijuna tona - od čega otpad od metala čini gotovo 70 posto ukupne količine izvezenog neopasnog otpada, a najviše toga odlazi u Italiju i Sloveniju. Tijekom 2010. godine ukupno je izvezeno 604 tisuće tona neopasnog otpada, također najviše u Sloveniju i Italiju, a prevladavao je metalni otpad (60 posto) i drvo (20 posto).

Neopasnog otpada uvozimo dvostruko manje, što je pospješila recesija. Do 2007. godine Hrvatska je prosječno uvozila oko 350 tisuća tona, ali je 2009. za trećinu. Ipak, u 2010. postojao je blag porast na 225 tisuća tona. Pod tom vrstom otpada u Hrvatsku se uvoze otpadni papir i karton iz BiH, Srbije i Slovenije te troska od proizvodnje željeza i čelika iz BiH i Srbije za potrebe cementne industrije.

Izvozom opasnog otpada bavi se desetak tvrtki, izvozom neopasnog otpada oko 400 tvrtki, a uvozom neopasnog otpada tridesetak hrvatskih tvrtki.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi