'VIŠE NEMA SMISLA'

Kalmetino povjerenstvo obustavilo istragu o Horvatinčiću

18.08.2011 u 15:43

Bionic
Reading

Istražno povjerenstvo koje je osnovao ministar mora Božidar Kalmeta, a koje je zaduženo za utvrđivanje uzroka pomorske nesreće kod Primoštena i pogibije dvoje talijanskih turista, glavnog aktera Tomislava Horvatinčića neće ni saslušati. Istraga je obustavljena

Potvrdio nam je to načelnik Službe sigurnosti pomorskog prometa u ovom ministarstvu Lukša Čičovački, objasnivši da rad 'Kalmetine komisije' nema smisla nakon što je Državno odvjetništvo protiv Horvatinčića podnijelo

kaznenu prijavu. 'Surađujemo s Odvjetništvom, a istraga našeg povjerenstva konzumirana je njihovom kaznenom prijavom', kazao nam je Čičovački.

Potez je djelomično logičan jer se Horvatinčić nalazi u pritvoru, a kazneni postupak ionako ima prednost pred prekršajnim, čime se trebalo pozabaviti ovo istražno povjerenstvo. Čičovački ipak tvrdi da se ovo tijelo neće potpuno rasformirati, već će se pozabaviti 'sigurnosnim segmentom' i preko detalja iz tragedije kod Primoštena pokušati poboljšati sigurnost na moru.

Jedan od prijedloga pomorskih stručnjaka bila je potpuna zabrana korištenja automatskog pilota u blizini obale, no u Ministarstvu tvrde da nešto slično već postoji u Pomorskom zakoniku. Ipak, iznad toga uvijek je načelo odgovornosti zapovjednika, odnosno procjena kako korištenje autopilota utječe na sigurnost plovidbe.

U Ministarstvu najavljuju da će uskoro uslijediti nove izmjene Pomorskog zakonika, prema kojima će nesreće na moru umjesto njihovih službenika istraživati neovisna agencija.