POMORCI U PROBLEMIMA

Kalmeta zaboravio nabaviti papir za svjedodžbe

21.01.2010 u 09:30

Bionic
Reading

Svjedodžbe o osposobljenosti ranije su izdavane na neograničen rok, no država je naredila njihovu obnovu, ali nije osigurala papir sa zaštitnom folijom na kojoj se dokument mora izdavati

Kad sam došao u Lučku kapetaniju Rijeka rekli su mi da nemaju papira na kojima treba ispisati svjedodžbu. Kažu da se javim, bit će možda u ožujku. Hoću li tada uopće biti u Rijeci ne znam, jednako kao što ne znam kako ću produžiti svjedodžbu, a imam ih devet ukupno.

Još mi je gore što ne mogu to ni reći svojima u kompaniji, jer me je sram.

Ovu nevjerojatno bizarnu izjavu Novom listu dao je Nenad Hlača, pomorac iz Rijeke, koji je s punim pravom ogorčen katastrofalno lošim postupanjem Ministarstva mora prema pomorcima.

On je tek jedan među tisućama pomoraca, koje ovih dana muči nesvakidašnji problem.

Država im je propisala obvezu da moraju obnavljati svjedodžbe o osposobljenosti, ranije izdavane na neograničen rok, ali je u isto vrijeme zaboravila naručiti i osigurati sredstva za papir sa zaštitnom folijom na kojoj se svjedodžbe moraju izdavati.

Bizarna priča naravno ima i službeno pojašnjenje iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, gdje potvrđuju da je cijela priča počela prošle godine izmjenama Pravilnika o zvanjima i svjedodžbama o osposobljenosti pomoraca, gdje se određuje da se svjedodžbe moraju zamijeniti u roku od pet godina od dana izdavanja, a najkasnije i bezuvjetno do 06. lipnja 2010. godine.

Ujedno se Ministarstvo pomorstva potrudilo izdati i službeno obavještenje pomorcima. Isto se i danas nalazi na njihovoj Internet stranici.

Tamo se jasno kaže kako će svi pomorci koji ne zamijene svjedodžbe u roku morati ponovo odslušati program izobrazbe i polagati ispit, što je naravno nemali trošak.

Da ne bude zabune, trošak je i sam papir za svjedodžbe, kojeg pomorci također plaćaju nešto više od 70 kuna po komadu, što je i debelo iznad objektivne vrijednosti tog papira.

No, kad su u Ministarstvu Božidara Kalmete konačno shvatili da za primjenu vlastitog Pravilnika nisu spremni, izdali su novu obavijest pomorcima i pomjerili krajnji rok za zamjenu svjedodžbi do 1. lipnja 2011. godine, nastojeći tako prikriti vlastite propuste.

Pritom je i Ministarstvo povrijedilo proceduru, jer su službeno najavili izmjene Pravilnika, iako one još uvijek nisu usvojene.

To je tek kap u moru propusta Kalmetinog Ministarstva, gdje su putem Narodnih novina prekasno naručili papir za oko 40.000 svjedodžbi iz Francuske, koji bi trebao stići narednog tjedna.

Taj papir ionako ništa neće vrijediti, jer do daljnjega nema zaštitnih folija, koje bi se trebale lijepiti na svjedoždbe i pitanje je kad će one stići.

Na pitanje što bi sada pomorci trebali učiniti odgovor Ministarstva jest standardna molba za razumjevanje i nuđenje mogućnosti da se pomorci javljaju u Zagreb u sjedište Ministarstva, gdje navodno postoje još određene količine papira za hitnije slučajeve.