ZADAR OSTAJE BASTION HDZ-a

Kalmeta se zaletio i proglasio pobjedu u prvom krugu

20.05.2013 u 09:34

Bionic
Reading

Božidar Kalmeta (HDZ) i Ivo Bilić (SDP) idu u drugi krug izbora za gradonačelnika Zadra. Nakon što su obrađeni listići sa svih izbornih mjesta saznalo se da je Kalmeta osvojio 48,43 posto glasova birača, a Ivo Bilić 31,98 posto

Božidaru Kalmeti se oko 23 sata dogodio velik gaf jer je na osnovi informacije stranačke kolegice Silvane Šoše, koja je pratila događanja u gradskom izbornom povjerenstvu, sazvao press konferenciju na kojoj je proglasio pobjedu.

'Dobio sam 50,4 posto glasova, pa prema tome nema drugog kruga. Građani su u nama prepoznali snagu koja će se beskompromisno boriti za njihove interese. Zahvalio bi svima koji su glasali. Mi ih nećemo iznevjeriti i nastavit ćemo služiti građanima ove Županije. Sretan sam i zadovoljan zato što će građani imati najbolju koaliciju koja će se znati nositi s problemima i donijeti svima bolju budućnost', kazao je Kalmeta u trenucima u kojima je službeno imao 47,06 glasova.

Nakon ovog kruga izbora Ingrid Antičević Marinović najavila je da se neće kandidirati za predsjednicu zadarskog SDP-a za sljedeći mandat.

Istu pogrešku napravio je i kandidat za župana Zadarske županije Stipe Zrilić, proglasivši pobjedu već u prvom krugu. I njega su rezultati nakon obrade posljednjeg listića demantirali, pa će i on u drugi krug, a ondje ga očekuje SDP-ovka Renata Sabljar Dračevac.

HDZ je unatoč ovim istrčavanjima velik pobjednik lokalnih izbora u Zadru. U Gradskom vijeću osvojio je 16 mandata, SDP 11, a Akcija mladih i Nezavisna lista Rene Sinovčića po dva.

HDZ će imati kontrolu i u Županijskoj skupštini s 47,72 posto osvojenih glasova. SDP-ova koalicija osvojila ih je 18,73, a prag su još prošli Akcija mladih (6,50 posto), Hrvatski laburisti (5,52 posto), Kandidacijska lista Rene Sinovčića (5,31 posto) i zajednička lista HSS-a, HSP-a i BUZ-a (5,15 posto).