OTVARANJE CESTE MAKARSKA - VRGORAC

Kalmeta obećao tunel kroz Stupicu na ljeto

17.01.2011 u 13:14

Bionic
Reading

'Cesta Makarska - Vrgorac bit će otvorena tek na ljeto, kazao ministar Božidar Kalmeta, koji je jutros u društvu vrgoračkog gradonačelnika Borislava Matkovića obišao mjesto odrona kamena na Stupici, na državnoj cesti D-512 koja je već tri mjeseca u prometnog blokadi zbog odrona kamenog bloka na kolnik

Predstavnik Hrvatskih cesta Tomo Vidović objasnio je tehničke aspekte po kojima je uklanjanje kamena moguće i u nekoliko dana, ali zbog sigurnosnih razloga, odnosno mogućnosti novih odrona, ne smije se ići u takav zahvat.

Ministar Kalmeta na Stupici je kazao da je već razmotrio situaciju s predstavnicima mjesnih odbora i gradonačelnikom Matkovićem u Zagrebu, ali da se došao uvjeriti u stvarno stanje na terenu i, po njegovoj konačnoj odluci, gradit će se kratki tunel od 200 metara kroz Stupicu, koji će koštati oko 25 milijuna kuna i može biti gotov tek na ljeto.

Stoga stanovnicima Zabiokovlja valja čekati prve ljetne dane za prometovanje preko Stupice. 'Najvažnije je da je garantirana sigurnost onih koji prometuju ovom cestom, a zbog toga će se morati uraditi varijanta kratkog tunela te usjeci prije ulaza i nakon izlaza u tunel i sanacija kosina povrh cesta, da ne dođe do novih odrona, a ta sanacija će koštati oko 40 milijuna kuna', izjavio je Kalmeta okupljenim novinarima na Stupici.

Na samom mjestu odrona uz vrgoračkog gradonačelnika Matkovića došli su i gradonačelnik Makarske Marko Bebek i načelnik općine Podgora Ante Miličić, koji su se također zanimali za rokove završetka radova. Nakon obilaska Stupice ministar Kalmeta je s predstavnicima Hrvatskih cesta otišao su u Vrgorac gdje je u tijeku sastanak s vrgoračkim vlastima.