AL BAGDADI KAO SANADER

Kalif mrzi zapadne vrijednosti, ali voli Rolex

07.07.2014 u 16:19

Bionic
Reading

Lider ISIL-a Abu Bakr al Bagdadi, inače i samoprozvani kalif, u svojim govorima poziva muslimane svijeta da mu postanu podanici i žestoko napada vrijednosti Zapada, što ga ne sprečava da nosi skupi sat, najvjerojatnije Rolex, čija se vrijednost procjenjuje na nekoliko tisuća dolara

Ekstremistički vođa ISIL-a, samoproglašeni kalif Abu Bakr al Bagdadi, dosad se najviše u javnosti istaknuo svojim tiradama protiv Zapada i pozivom svim muslimanima svijeta da mu dobrovoljno postanu podanici u borbi za kalifat koji bi se uspostavio od zapadne Afrike do Indije, uključujući i Španjolsku i jug Europe, pa čak i Hrvatsku. Sudeći po brutalnosti vojnika ISIL-a, koji su u Iraku svirepo poubijali tisuće ljudi u svojem osvajanju gradova poput Tikrita i Mosula, teško je zamisliti da bi se itko dobro proveo u tom kalifatu, osim možda ljubitelji skupih satova.

Naime, iako al Bagdadi mrzi Zapad i manje-više cijeli svijet te poziva muslimane da posve odbace sve zapadnjačke vrijednosti, mnogi su primijetili kako mu se na ruci nalazi skupi luksuzni sat koji sigurno nije iračke proizvodnje. Stručnjaci pretpostavljaju da Al Bagdadi najvjerojatnije nosi Rolex, a možda je riječ i o ručnom satu Omege ili Sekonde, no svi se slažu kako je riječ o proizvodu vrijednom više tisuća dolara. Sporni sat su na Al Bagdadijevu zglobu primijetili tijekom njegove 20-minute propovijedi, u kojemu je muslimanima poručio da ga 'moraju slušati', ali je i dodao kako očekuje da mu se 'kaže ako ide pogrešnim putem'.

Mnogi su to iskoristili za sprdnju sa samoproglašenim kalifom pa su mu preko društvenih mreža poručili da je kontradiktorno osuđivati zapadne vrijednosti i dekadenciju dok na ruci nosiš luksuzni sat.

Prvo pojavljivanje džihadističkog vođe i samoproglašenog kalifa Al Bagdadija u jednoj od mosulskih džamija na tjednoj molitvi u petak nije, dakle, polučilo baš željeni rezultat među muslimanima svijeta, koji sada masovno - umjesto da mu se podanički predaju - ismijavaju njegov skupi sat po Facebooku i Twitteru.