'NISAM KRIVA'

Kalambura: Sve odluke je donosio Vinko Mladineo

28.11.2013 u 16:44

Bionic
Reading

Čitanjem optužnice danas je na varaždinskom Županijskom sudu počelo suđenje Sanji Kalamburi, nekadašnjoj voditeljici odjela u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, i još četvero optuženih za malverzacije u nabavi kontejnera u općini Perušić, kojima je Fond navodno oštećen za više od 330 tisuća kuna.

Prvooptužena Kalambura na sudu je iznijela obranu i odbacila navode iz optužnice kojom je Uskok tereti za zlouporabu položaja i ovlasti.

Istaknula je kako osobno nije sudjelovala u projektu vezano uz općinu Perušić jer je u to vrijeme, 2006. godine, bila zauzeta poslovima oko predpristupnih pregovora o ulasku Hrvatske u EU, a projekt su vodile druge osobe.

Sve je odluke ionako, naglasila je, donosio tadašnji direktor Fonda Vinko Mladineo, protiv kojega se, inače, vodi više kaznenih postupaka.

Kalambura je istaknula da su svi projekti prolazili provjeru u pravnim i financijskim službama Fonda. Opovrgla je sudjelovanje na navodnim sastancima s predstavnicima Perušića, a u prilog tome je navela i da je svaki od navodnih sudionika spornog sastanaka, koji se po njenim riječima nije ni dogodio, dao o tome drugačiji iskaz.

Optužbe je negirala i ističući da je toj općini trebalo gotovo godinu dana da reagira na neisporuku kontejnera, iako su to prema zakonu trebali učiniti odmah.

Za drugooptuženog Božu Milkovića, bivšeg pročelnika za komunalne poslove u općini Perušić, rekla je kako joj je telefonski prijetio svojim sinom, koji je sudac Županijskog suda u Zagrebu.

Kalambura je spomenula i da je Mladineo krajem 2007. od nje tražio da potpiše izjavu da je nesavjesno radila svoj posao kako bi ju se prebacilo na drugo radno mjesto, što je ona, tvrdi, odbila potpisati. Protiv nje je tada, kaže, krenulo šikaniranje i mobbing, a sve je rezultiralo izvanrednim otkazom, i to kada je bila na bolovanju.

Razloge otkazu vidi i u tome što je, kako je rekla, prva jasno ukazivala na nepravilnosti u slučaju općine Perušić, kao i u slučaju sanacije odlagališta kod Obrovca, za koji je ona u statusu svjedoka.

Kalambura je ustvrdila i kako se često događalo da općine zloupotrebljavaju nabavku kanti i kontejnera koje je sufinancirao Fond, jer kontrola i nadzora nije bilo. Dodala je kako je sama htjela pokrenuti nadzor u Perušiću, ali da joj to nije bilo dopušteno, a sada joj se, kaže, stavlja na teret. Nadzor je, tvrdi, obavljen tek kasnije ‘jednim telefonskim pozivom’, a ponovljeni nadzor obavila je djelatnica Fonda Irinka Gerenđek te je proglašen lošim, iako je ta djelatnica, rekla je Kalambura, za to nagrađena - nećakinja joj je zaposlena u Fondu.

Uz Kalamburu i Milkovića, Uskok za malverzacije u Fondu optužuje i Srđana Černija, direktora tvrtke za zbrinjavanje komunalnog otpada, njemačkog poduzetnika Wernera Trautmana te njegovu supruga Marinu Vuković Trautman. Milkovića se tereti za nesavjesni rad u službi i krivotvorenje isprave, a ostale za pomaganje u zlouporabi položaja.

Kalambura je u travnju prošle godine nakon samo tjedan dana razriješena direktorske dužnosti u Fondu, nakon što je optužnica protiv nje postala pravomoćna.