HOLY BRANI NOVOIMENOVANU DIREKTORICU

'Kalambura nije željela sudjelovati u netransparentnim radnjama Fonda'

19.04.2012 u 22:54

Bionic
Reading

U povodu medijskih tvrdnji kako je protiv novoimenovane direktorice Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sanje Kalambure podignuta optužnica zbog sumnjivih poslova dok je bila djelatnica Fonda, njezin odvjetnik Stjepan Vokić Hini je večeras potvrdio kako je, po njegovim saznanjima, prilikom prijave na javni natječaj Kalambura imala čistu kaznenu evidenciju, a ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy rekla je kako su kaznenu prijavu protiv Kalambure podnijele osobe iz Fonda u čijim nečasnim radnjama nije htjela sudjelovati

Odvjetnik Stjepan Vokić Hini je potvrdio postojanje optužnice, ali je naglasio kako je ona još prošle godine izuzeta iz postupanja USKOK-a. Dodao je kako se Sanju Kalamburu teretilo za zlouporabu položaja i ovlasti po članku 337. Kaznenog zakona.

'Optužnica je potvrđena, ali za isto kazneno djelo druge su osobe već nepravomoćno osuđene te je krajem kolovoza izuzeta iz postupanja USKOK-a, odnosno, predmet je bio ustupljen Županijskom državnom odvjetništvu na postupanje. Po mojim saznanjima optužnica je povučena i Kalambura je u trenutku kad se javila na natječaj imala čistu kaznenu evidenciju', istaknuo je odvjetnik Vokić.

Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy izjavila je večeras Hini kako je prof. dr. Sanja Kalambura, koja je imenovana direktoricom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na današnjoj sjednici Vlade, izabrana 'temeljem javnog natječaja koji je proveo Upravni odbor Fonda. Ona je prikupila najveći broj bodova', dodala je.

'Ja sam poslala na Vladu svoju suglasnost na prijedlog Upravnog odbora Fonda jer smatram da je Sanja Kalambura najbolja osoba u Hrvatskoj koja može odrađivati vrlo zahtjevan posao direktorice Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u ovom trenutku', rekla je ministrica Holy. Dodala je kako je 'Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u javnosti poznat kao mjesto na kojem su se događale brojne financijske malverzacije'.

Ministrica Holy naglasila je kako se Sanja Kalambura, koja je bila voditeljica u Fondu, 'nije slagala i željela sudjelovati u netransparentnim radnjama Fonda, koje je iniciralo njegovo bivše vodstvo predvođeno Vinkom Mladineom. Zbog toga je Sanja Kalambura izgubila posao u Fondu krajem 2007., ozbiljno se razboljela zbog izloženosti konstantnom stresu, a vrhunac je bio kada su te iste osobe u čijim nečasnim radnjama nije htjela sudjelovati, podigle kaznenu prijavu protiv nje', zaključila je ministrica Holy.


'Napade na Sanju Kalamburu i danas iniciraju oni protiv kojih se još prije pet-šest godina borila na svom radnom mjestu i zbog čega je ostala bez posla. Te su osobe zabrinute za opstanak njihovih godinama uhodavanih poslova u Fondu, a koji, nažalost, nisu prekinuti ni odlaskom Vinka Madinea iz Fonda. Ti se interesni lobiji nisu mogli obrušiti na dr. Kalamburu zbog njene stručnosti, kao ni zbog njene stranačke pripadnosti jer nije članica nijedne stranke, pa su odabrali metodu napada koja je njima najbliža: podmetanje, izmišljanje, lažno optuživanje (pa i lažno svjedočenje)', istaknula je ministrica Holy.

Izrazila je i uvjerenje da će prof. dr. Sanja Kalambura voditi Fond 'na najbolji mogući način, i u smislu struke i u smislu financijske transparentnosti rada'.