OPREZ U PROMETU!

Kakvo nas vrijeme očekuje do kraja dana

06.02.2013 u 15:47

Bionic
Reading

Do kraja dana očekuje se prestanak snježnih oborina koje su danas najviše zahvatile Zagreb i gorske krajeve Hrvatske, doznajemo iz Državnog hidrometeorološkog zavoda. Snijeg otežava promet u unutrašnjosti. U akciji je i zagrebačka Zimska služba, ali s tek nekoliko ekipa i to u brdskim područjima

'U Hrvatskoj će danas do kraja dana biti umjereno do znatno oblačno, na sjeverozapadu i u višim predjelima padat će snijeg, a drugdje još u početku može biti kiše ili susnježice. Na Jadranu mjestimice kiša, a ponegdje može biti i obilnijih pljuskova s grmljavinom. Na sjevernom Jadranu navečer će zapuhati bura. Poslijepodnevna temperatura zraka u većini predjela u unutrašnjosti bit će od 0 do 5, na Jadranu i u istočnoj Slavoniji od 8 do 13 stupnjeva", rekla nam je dežurna prognostičarka Državnog hidrometeorološkog zavoda', Nataša Strelec Mahović.

U danima koji slijede nema opasnosti od obilnijeg snježnog pokrivača.

'Do kraja tjedna očekujemo djelomice sunčano i prohladno vrijeme. U nedjelju će ponovno u unutrašnjosti mjestimice biti slabog snijega, a na Jadranu kiše. Vjetar većinom slab, u nedjelju na Jadranu jaka bura'.

U većem dijelu zemlje, kolnici su mokri i skliski, a iz Hrvatskog autokluba upozoravaju vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.

'Snijeg otežava promet u Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj i Lici. Zimski su uvjeti i zabrana za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, za ostale obavezna zimska oprema na državnim, županijskim i lokalnim cestama u Gorskom kotaru, uključujući i Autocestu Rijeka-Zagreb između čvorova Bosiljevo 1 i Kikovica te na državnim cestama kroz Liku, također na državnoj cesti 1, na dionici od Karlovca, Grabovca, Slunja, Korenice, Udine i Gračaca. Županijskim cestama Donji Lapac-Bjelopolje i Šušanj-Štirovača smiju prometovati samo osobna vozila', kazala je Sandra Pučić iz HAK-a.

Oprez vozačima i ako idu prema Sloveniji.

'Zbog zimskih uvjeta u Republici Sloveniji zabranjen je promet teretnih vozila na graničnim prijelazima Bregana-Jurovski Brod. Kolona teretnih vozila na graničnom prijelazu Bregana je oko kilometar i pol, a zbog gužve na graničnom prijelazu Macelj teretna se vozila isključuju kod čvora Sveti Križ Začretje na Autocesti Zagreb- Macelj', istaknula je Pučić.

Trajekti voze redovito, a većih problema nema ni u Zagrebu u kojem je unatoč gustom snijegu koji pada od jutros, stanje pod kontrolom jer se snijeg topi i ne zadržava na prometnicama. Na Griču i u Maksimiru u podne je izmjeren jedan centimetar novog snijega. Da većih problema nema, potvrđuje i šef zimske službe Hasan Đombić. Kaže kako je od 11 sati na terenu svega nekoliko ekipa i to na brdskim cestama u Sljemenskoj zoni, gdje se stvaraju snježni nanosi.

'Na terenu su na brdskim autobusnim linijama. Dolje još ništa. Na Sljemenu imamo tri ekipe jer je gore palo dosta snijega', otkriva Đombić.

Autobusni i tramvajski promet u Zagrebu je redovit i odvija se bez problema, potvrđuje glasnogovornik ZET-a, Tomislav Jurić

'Surađujemo sa Zimskom službom pa niti u nastavku dana ne očekujemo značajnije poteškoće. Eventualno padom temperature, kako je najavljeno, moglo bi se dogoditi da bude nešto manje problema na brdskim autobusnim linijama. No, sve raspoložive ekipe su na terenu i održavaju prohodnost koridora kroz cijeli dan', rekao nam je Jurić.