MAGNA CHARTA 21. STOLJEĆA

Kako su kraljica i gayevi podijelili Commonwealth

17.03.2013 u 14:04

Bionic
Reading

'Bespogovorno se protivimo svim oblicima diskriminacije, bila ona ukorijenjena u rodu, rasi, boji kože, vjeri, političkom uvjerenju ili drugim razlozima', stoji u 'Magna Charti Commonwealtha 21. stoljeća', kako nazivaju povelju koju je ovih dana svečano potpisala britanska kraljica Elizabeta II. Mnogi je tumače kao prvu kraljičinu osudu homofobije u njezinoj 61-godišnjoj vladavini, kao promicanje 'osnaženja' žena, prvu podršku LGBT pravima, rodnoj ravnopravnosti, čak naznaku potpore istospolnim brakovima

Bilo je to prvo pojavljivanje Elizabete II u javnosti nakon tjedan dana bolnice zbog problema s probavom. Na svečanoj ceremoniji kojom se svakog drugog ponedjeljka u ožujku obilježava Dan Commonwealtha, 86-godišnja vladarica je u palači Marlborough, u izravnom TV prijenosu prije nekoliko dana potpisala povelju koju su već nazvali 'Magna Chartom Commonwealtha 21. stoljeća'. Prije samog potpisivanja dokumenta, kraljica je izjavila kako je riječ o 'temeljnim vrijednostima i težnjama obitelji naroda', zajednice od 54 zemlje, gotovo sve bivših britanskih kolonija i skoro trećine svijeta.

'Prvi puta imamo dokument koji predstavlja temeljne vrijednosti i težnje Commonwealtha i svih njegovih članova', rekla je.

Riječ je o dokumentu koji se bavi ljudskim pravima, diskriminacijom i vladavinom zakona, ali ono što je u njemu podiglo najviše prašine stalo je u dva retka: 'Bespogovorno se protivimo svim oblicima diskriminacije, bila ona ukorijenjena u rodu, rasi, boji kože, vjeri, političkom uvjerenju ili drugim razlozima', stoji u povijesnom papiru, koji sada mnogi tumače kao prvu kraljičinu osudu homofobije u njezinoj 61-godišnjoj vladavini, promicanje 'osnaženja' žena, prvu podršku LGBT pravima, rodnoj ravnopravnosti, čak naznaku potpore istospolnim brakovima.

Za jedne je Povelja povijesna prekretnica, koja priznaje postojanje šest posto britanske gay populacije, za druge najkontroverzniji akt u kraljičinoj dugovječnoj vladavini, za treće kozmetički dokument koji neće pokrenuti brda, barem ne u dogledno vrijeme.

Iako Elizabeta II to nigdje ne kaže izravno, pod onim 'drugim razlozima' većina podrazumijeva seksualnost. Zbog poštovanja prema zemljama Commonwealtha tradicionalnog morala i s drakonskim anti-gay zakonima, ne spominju se 'homoseksualci i lezbijke', ali izvori bliski kraljici tvrde da je ona svjesna posljedica implicitne potpore Povelje pravima gay populacije i opredjeljenja za rodnu ravnopravnost. Stoga u Povelji govori o poštivanju demokracije i osudi svih, baš svih oblika diskriminacije, a ima i zašto: istospolni odnosi legalni su samo u Velikoj Britaniji, Australiji, Kanadi, Novom Zelandu i Južnoafričkoj Republici, dok su u 80 posto preostalih članica – piše Independent - izvan zakona.

I to jako izvan zakona, krimen jednak ubojstvu, čak gori nego u doba nacizma.

U dijelovima Nigerije i Pakistana homoseksualce se kažnjava smrću. Sa 25 godina zatvorske kazne svoju seksualnu orijentaciju plaćaju u Trinidadu i Tobagu, 20 godina zatvora i bičevanje dobivaju u Maleziji, a doživotnu zatvorsku kaznu u Sierra Leoneu, Tanzaniji, Ugandi, Bangladešu i Gvajani. Zabranjeni su u bivšim britanskim kolonijama Singapuru, Jamajci i Maleziji.

Britanski premijer David Cameron nedavno je uskratio ekonomsku pomoć Malaviju zbog progona homoseksualaca, kojima prijeti 14-godišnja zatvorska kazna, isto je najavio Ugandi i Gani, dok je zajedno s kanadskim premijerom Stephenom Harperom priprijetio Šri Lanki bojkotom Summita Commonwealtha, koji se u toj zemlji održava u studenome ove godine, ukoliko ne poradi na poboljšanju ljudskih prava i ne promijeni drakonski zakon protiv homoseksualnosti.


'Povelja će zasigurno utjecati na prava gay populacije i žena', tvrdi jedan diplomat, podsjećajući da nešto tako progresivno dosad nisu donijeli ni Ujedinjeni narodi.

Sasvim neobično za kraljicu koja je iznenada progovorila jezikom rezerviranim za lijeve aktiviste i do sada bila pokroviteljica 600 dobrotvornih organizacija, ali nijedne za borbu za prava homoseksualaca. To je nešto sasvim drukčije od njezine dosadašnje šutnje; da je šest desetljeća ignorirala crnce i Britance azijskog porijekla kao što je ignorirala LGBT građane, odavna bi je proglasili rasistom, kaže LGBT aktivist Peter Tatchell

Ipak, za Bena Summerskilla, predsjednika udruge za prava homoseksualaca Stonewall, kraljica je 'feministička ikona', jasno podupirući Poveljom i skoro donošenje novog zakona kojim se jamči pravo na krunu prvorođenoj kraljevskoj djeci, bila ona kćeri ili sinovi. Ukoliko Kate Middleton rodi djevojčicu, ona će prva imati pravo na prijestolje, bez obzira na to što će vojvotkinja i princ William možda imati i muško potomstvo.

Ali čini se da će biti lakše promijeniti stoljetnu tradiciju nasljeđivanja krune nego ozakoniti istospolne brakove, kao što to osobno najavljuje britanski premijer.

'Ako je brak dobar za heteroseksualce, zašto ne bi bio dobar i za one druge?' pita Cameron i obećava da će zakon biti donesen do 2015, čime bi Velika Britanija postala deseta zemlja s legalnim istospolnim brakovima. No do tada još će proći mnogo žučnih rasprava i teških riječi, poput onih bivšeg nadbiskupa Canterburyja, lorda Careyja, da bi 'gay brakovi mogli pretvoriti Veliku Britaniju u nacističku Njemačku', što god mu to značilo.

Kardinal Keith O'Brien optužuje premijera za pokušaj 'redefiniranja svete zajednice braka zbog male manjine aktivista', poručujući da bi reforme oko istospolnih brakova i Doma lordova mogle biti 'sramota Ujedinjenog Kraljevstva u očima svijeta'.

Prema novom zakonu samo Engleska crkva ne bi mogla obavljati vjenčanja istospolnih parova, dok bi se crkvama drugih vjerskih zajednica dala mogućnost biranja. Neki sada pitaju razmišlja li koalicijska vlada o izjednačavanju i drugih oblika bračnih zajednica kao što su poligamne i hoće li one, budu li izostavljene, biti diskriminirane? Stariji torijevci, a i mnogi članovi stranke uvjereni su da je riječ o politici primjerenoj liberalnim demokratima, kojom se odvlači pozornost od hitnijih i važnijih problema kao što su nezaposlenost, ekonomska kriza i ostanak ili izlazak iz EU-a.

Najnovija su predviđanja da će samo 127 od 303 člana Konzervativne stranke glasovati za donošenje zakona, ali uz laburiste i liberalne demokrate dovoljno da Cameron dobije potrebne glasove za reformu.

Bilo kako bilo, problemi jedne Velike Britanije i jedne Šri Lanke udaljeni su galaksijama, pa se Commonwealth i u slučaju homoseksualnih prava još jednom dokazuje kao vrlo šarena obitelj naroda na sasvim različitim kulturološkim, političkim, ekonomskim i tradicijskim vrijednostima.

Hoće li nova 'Magna Charta' doista biti nova platforma za izgradnju zajedničkih vrijednosti? Čelnik Novog pokreta za građanska prava tvrdi da se cijeloj stvari daje preveliko značenje, dok kritičare neučinkovitog Commonwealtha neki podsjećaju na utjecaj njegovog moralnog autoriteta u kampanji protiv aparthejda. Najavom legalizacije braka istospolnih parova premijer je tako pokrenuo lavinu, a konzervativna kraljica je iznenada postala prorok nekog novog doba, iako iz Buckinghamske palače poručuju da neke poruke u Povelji nisu njezino osobno uvjerenje.