POREZNA PRIJAVA

Kako smanjiti ili izbjeći porez na dobit

01.04.2014 u 16:01

Bionic
Reading

Do kraja travnja 2014., svi poduzetnici moraju predati prijavu poreza na dobit. Ako se odluče na reinvestiranje dobiti, mogu u potpunosti izbjeći plaćanje poreza

Porezna osnovica može se umanjiti za iznos cjelokupne ostvarene dobiti u 2013. na način da se zadržana dobit pretvori u temeljni kapital. Da bi se ostvarila porezna olakšica, povećanje temeljnog kapitala treba se provesti u roku od šest mjeseci nakon podnošenja prijave (najkasnije do 31. listopada).

U 2014. promjene u poreznim olakšicama za područja posebne državne skrbi

Od 1. siječnja 2014., ukinute su povlastice u vezi s plaćanjem poreza na dobitak na područjima posebne državne skrbi, ali su uvedene povlastice za porez na dobit na tzv. potpomognutim područjima. Porezni obveznici koji djeluju na području jedinica lokalne samouprave razvrstanih u prvu skupinu po stupnju razvijenosti i na području Grada Vukovara, a koji zapošljavaju više od pet zaposlenika u radnom odnosu na neodređeno vrijeme, pri čemu više od 50 posto zaposlenika ima prebivalište i borave na navedenim potpomognutim područjima oslobođeni su od porezna na dobit. Pod istim uvjetima olakšicu od 50 posto propisane stope poreza imaju porezni obveznici koji obavljaju djelatnost na području jedinica lokalne samouprave razvrstanih u drugu skupinu.

Primjerice, ako je poduzetnik u 2012. ostvario dobit od milijun kuna, uz pretpostavku da ne koristi druge porezne olakšice i nema rashoda koji povećavaju poreznu osnovicu, trebao bi za 2012. platiti 200 tisuća kuna poreza na dobit. Ako poveća temeljni kapital za iznos cjelokupne ostvarene dobiti, ostvarit će uštedu od 200 tisuća kuna.

Prilikom odlučivanja treba imati na umu to da proces reinvestiranja dobiti iziskuje određene troškove (revizor, javni bilježnik) te ako nije ostvarena značajnija dobit troškovi mogu biti veći od poreznih ušteda.

Tijekom prošle godine, stupile su na snagu i neke zakonske izmjene o kojima treba voditi računa kod izračuna osnovice za porez na dobit.

Izmjenama zakona povećan je limit za darivanje tako da se reprezentacijom ne smatra darivanje reklamnih proizvoda do vrijednosti od 160 kuna (ranije je bilo do 80 kuna).

Uvedena je odredba po kojoj se poduzetnicima priznaje otpis zastarjelih potraživanja od nepovezanih fizičkih osoba u iznosu do 2.000 kuna, ako ukupno utvrđeno potraživanje po pojedinoj osobi na zadnji dan poreznog razdoblja ne prelazi navedeni iznos i ako je otpisano najkasnije do 31. prosinca 2013. godine.

Bankama je omogućeno da u porezno priznate rashode uključe otpis potraživanja fizičkim osobama po osnovi odobrenih stambenih kredita kada je otpis proveden radi olakšanja otplate kredita korisnicima kojima iznos mjesečne otplatne rate ugrožava osnovne životne potrebe, odnosno kako bi se spriječilo provođenje ovrhe kreditne institucije nad jedinom stambenom nekretninom.

Porezna prijava se podnosi u jednom primjerku u nadležnoj ispostavi Porezne uprave. Porezni obveznici koji su prema računovodstvenim propisima razvrstani u velike i srednje poduzetnike te svi obveznici poreza na dodanu vrijednost moraju podnijeti prijavu poreza na dobit elektroničkim putem u okviru sustava e-porezna, dok ostali porezni mogu poreznu prijavu predati i neposredno u ispostavi Porezne uprave ili poslati poštom preporučeno.