drugačiji tip vladavine

Kako je Putin razorio političku ostavštinu Gorbačova: 'Sve njegove političke reforme su uništene - nilch, nula, pepeo'

31.08.2022 u 11:28

Bionic
Reading

Mihail Gorbačov živio je dovoljno dugo da vidi kako se sve što je pokušao postići raspada ili uništava. Era kontrole naoružanja između Washingtona i Moskve zamijenjena je krvavim ratom u Ukrajini, u kojem se oružje SAD-a i NATO-a sukobljava s ruskim snagama uz rizik da slučajno ili zbog pogrešne procjene dođe i do izravnog sukoba između nuklearnih velesila

Kad je Gorbačov odstupio s vlasti, krajem 1991., granica između NATO-a i Sovjetskog Saveza više nije bila žarište. NATO je povukao sve osim nekoliko tisuća vojnika s istočnog krila, a strahote Hladnog rata ostavljene su, barem se tako činilo, povijesnim knjigama i muzejima. Nakon invazije na Ukrajinu u veljači NATO je ponovno nagomilao snage na istoku, mobilizirajući 40.000 vojnika pod svojim izravnim zapovjedništvom, s planovima da njih 300.000 stavi u stanje pripravnosti, piše Guardian.

Gorbačov, koji je navršavao 91 godinu i već bio lošeg zdravlja kad je započela invazija, oglasio se nekoliko dana nakon početka sveobuhvatne ruske ofenzive preko svoje zaklade, pozivajući na 'prekid neprijateljstava i trenutni početak mirovnih pregovora'. 'Ne postoji ništa dragocjenije na svijetu od ljudskih života', poručio je tada u priopćenju.

Novinar Aleksej Venediktov, urednik radijske postaje Eho Moskva, koji je ostao blizak Gorbačovu, rekao je u srpnju da je bivši sovjetski čelnik bio 'uznemiren' onim što je vidio na početku ruske invazije na Ukrajinu. 'Sve njegove reforme - političke, ne ekonomske - bile su uništene. Nilch, nula, pepeo', kazao je Venediktov za ruski Forbes.

'Uvijek je upozoravao da bi se mogle dogoditi stvari koje bi mogle biti vrlo opasne između Rusije i Ukrajine. Ali uvijek je činio sve što je mogao kako bi zbližio te dvije nacije umjesto da gledamo nastavak raskola za koji sada vidimo da se širi. Tako da je za njega u emotivnom smislu ovo vrlo tragično', kazao je dva dana prije početka invazije za Fox News bivši Gorbačovljev tumač Pavel Palažčenko, a koji radi za Gorbačovljev think-tank.

Gorbačov je bio zagovornik kontrole naoružanja i čak je raspravljao o potencijalnoj eliminaciji nuklearnog oružja s bivšim američkim predsjednikom Ronaldom Reaganom na samitu u Reykjaviku 1986. Sada je zadnji preostali sporazum između SAD-a i Rusije koji ograničava nuklearno oružje ugrožen nakon što je Rusija obustavila međusobne inspekcije. Obje zemlje moderniziraju svoje arsenale, a Putin je zaprijetio upotrebom nuklearnog naoružanja. Ove godine broj nuklearnih bojevih glava u svijetu porast će prvi put od Hladnog rata.

  • +57
Mihail Gorbačov Izvor: EPA / Autor: VASSILI KORNEYEV

Gorbačov se nadao da će iz temelja promijeniti način razmišljanja Rusije, zemlje koja nikada nije iskusila demokraciju, prešavši odmah iz vladavine dinastije Romanov u boljševičku diktaturu. Zadnji dani Sovjetskog Saveza pod Gorbačovljevom politikom glasnosti bili su pogodniji za slobodu izražavanja nego Putinova Rusija, u kojoj svaka naznaka kritike može donijeti zatvorsku kaznu.

Ljudi su nakon početka invazije na Ukrajinu bili zatvarani jer su nosili prazne transparente. Radio postaja Eho Moskva je zatvorena, a novinar Venediktov pronašao je svinjsku glavu i antisemitske poruke ispred svojih vrata. Gorbačov je zatvorio gulage, a s druge strane Putinov vodeći protivnik Aleksej Navaljni, koji je preživio trovanje, trenutno čami u kaznenoj koloniji u kojoj je već treći put u mjesec dana smješten u samicu.

Gorbačov je oprezno govorio o Putinu u javnosti i čak ga je pohvalio za konsolidaciju ruske države nakon kaosa pod Borisom Jeljcinom. Ali 2011. godine imao je upozorenje za ono što slijedi. 'Možda je razumljivo to da je u početnoj fazi vladavine Putin koristio određene autoritarne metode, ali korištenje autoritarnih metoda kao neke politike duže vrijeme – mislim da je to pogrešno. Mislim da je to pogreška', rekao je Gorbačov na javnom događaju u SAD-u.

'Kamo god idete... i vidite lidere koji su na vlasti 20 ili više godina... jedina stvar koja je u takvim situacijama bitna tim liderima i ljudima kojima su okruženi održavanje je na vlasti', rekao je. 'Vjerujem da je to nešto što se sada događa u našoj zemlji', kazao je Gorbačov.