POLITIČKO-EKONOMSKA POZADINA PRIČE

Kako je Orbanovu prijatelju prodan NK Osijek

27.01.2016 u 16:50

Bionic
Reading

Odustane li mađarski investitor od kupnje Nogometnog kluba Osijek kao nedavno njemački, 'bijelo-plavima' se crno piše. Previsoke dugove i skup pogon više nitko ne želi plaćati, pa ni Grad Osijek, koji mu je pokrivao do dvije trećine godišnjih troškova, postavši tako najveći dioničar kluba. Brzorastućeg milijunaša Lorinca Meszarosa, intimusa mađarskog premijera Viktora Orbana, kao spasitelja osječkog prvoligaša doveo je njegov domaći partner u tom poslu Ivan Meštrović, kojega je pak gradonačelniku Ivanu Vrkiću predložio Branimir Glavaš! Zbog zanimljive prošlosti sve trojice, posebice kompleksnih odnosa gradonačelnika i šefa gradske oporbe, vijećnik Jaroslav Pecnik na Gradskom je vijeću podsjetio Vrkića na poznatu latinsku izreku: Čuvaj se Danajaca i kad ti darove nose

Zbog višekratnog spašavanja Nogometnog kluba Osijek pustim milijunima iz gradskog proračuna Vrkić je ne samo izložen opravdanim kritikama sugrađana i sportskih djelatnika drugih klubova koji grcaju u materijalnoj neimaštini, nego je i sam grčevito tražio način na koji bi lišio Grad tog tereta. NK Osijek, naime, za normalno poslovanje godišnje treba 12 – 14 milijuna kuna.

Nakon što su prije nekoliko mjeseci od ponude odustali njemački poduzetnik i Pivovara Osijek, prepustivši Gradskoj banci d.d. Osijek u stečaju po stotinu tisuća kuna pologa uz preuzetu dokumentaciju za otkup njenih dionica kluba, bio je to težak udarac gradonačelniku koji je njemačkom partneru pružio svu gradsku logistiku i osobno stao iza njega. I kada se novo rješenje nije naziralo ni na obzorju, izvlačenje Ivana Meštrovića – koji je s mađarskim tajkunom odlučio kupiti NK Osijek – iz Glavaševa šešira Vrkiću je bilo dovoljno da svog arhetipskog političkog suparnika, s kojim se još donedavno na sudu natezao zbog kvalifikacije da je ratni profiter, nazove prijateljem.

I to ne pred veselim društvom u birtiji, nego s pozornice HNK na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana grada 2. prosinca, urbi et orbi, pred cjelokupnom osječkom 'kremom' i predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, svjestan koliko ga time javno rehabilitira nakon prekinutog služenja zatvorske kazne za ratne zločine iz 1991. i 1992. u Osijeku i ponovnog preispitivanja prvostupanjske osuđujuće presude na Vrhovnom sudu RH. Ako je Glavaš išta očekivao kao protuuslugu za dovođenje potencijalnih kupaca osječkog nogometnog prvoligaša, onda ga je taj Vrkićev čin pogodio poput binga na nedavnoj američkoj lutriji.

Radi spašavanja NK Osijek Grad otimao drugima

Meszaros je za 46,6 posto dionica u vlasništvu Grada Osijeka uplatio simboličnih 100.000 kuna, obvezavši se u sljedeće tri godine isplatiti 18,5 milijuna kuna obveza kluba iz predstečajne nagodbe i pozajmivši mu milijun kuna za isplatu zaostalih plaća 33 zaposlenih i 27 profesionalnih igrača. U sljedećih pet godina najavljuje uložiti još 13 milijuna eura u razvoj kluba, a najavljuje i mogućnost gradnje novog stadiona.

Gradsko vijeće, koje pri glasovanju više nalikuje rogovima u vreći, ovoga puta ponudu je jednoglasno prihvatilo. Čak je i Pecnik podigao ruku usprkos oprezu na koji je upozoravao gradonačelnika. Vrkić je najavio kako će Grad i dalje pokrivati dio režijskih troškova i ulagati u Omladinsku školu te mlade talente.

'Prošle godine NK Osijek stajao je Grad približno osam milijuna kuna. To smo 'otimali' drugim proračunskim korisnicima i, s obzirom na najavljenu privatizaciju, već smo vratili naknadu za bebe s tisuću na 1,6 tisuća kuna, a moći ćemo značajnije financirati vrhunski sport u gradu i mala sportska društva', rekao nam je gradonačelnik Ivan Vrkić.

I stečajni upravitelj Gradske banke Perica Mitrović voljan je prodati 29,1 posto dionica iz njena portfelja Meszarosevu partneru Ivanu Meštroviću, skupa s preostalim potraživanjima iz predstečajne nagodbe od 4,5 milijuna kuna, za ukupno 400.000 kuna. Kada nema drugih ponuđača, a alternativa je propast kluba, svaka je cijena bolja od - ničega. I osječki IPK u stečaju prodat će po jednakim uvjetima svojih 9,74 posto, kao i Vodovod 5,74 posto dionica u svome vlasništvu stečenih, kao i u slučaju Grada, ranijim spašavanjem NK Osijek od propasti. Jedino obitelj pokojnog Antuna Novalića, nekadašnjeg vlasnika Gradske banke i predsjednika NK Osijek, još nije objavila što kani sa svojih 8,41 posto dionica kluba, kao ni preostali sitni dioničari.

Tko su ulagači?

Ivana Meštrovića, osnivača i predsjednika tvrtke CityMail sa sjedištem u Dubaiju, Osječani poznaju kao direktora City-expressa u Osijeku, čiju je franšizu uspješno razvijao po Hrvatskoj i susjednim zemljama. Osječanima je, međutim, poznatiji Ivanov otac, bivši Glavašev prijatelj i ratni drug Želimir Meštrović, koji si je prije točno 14 godina oduzeo život.

Ivanov djed i Želimirov otac, Adam Meštrović, bio je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u prvom sazivu Hrvatskog sabora. Predstavljao se žrtvom komunističkog režima koji ga je kao učitelja u osnovnoj školi u Višnjevcu, osječkom prigradskom naselju, skinuo s nastave i premjestio u školsku knjižnicu. Otad je više pazio što govori i čini pa se, kako je autoru ovog teksta ispričao bivši ministar unutarnjih poslova, danas pokojni Ivan Vekić, nije usudio osnivati HDZ, nego ga je on, Vekić, nešto kasnije osobno doveo u stranačku središnjicu i učlanio. U podrumu Adama Meštrovića u obližnjim Petrijevcima skriven je prvi kontingent pješačkog naoružanja (kalašnjikovi) pristigao u Osijek, što je potom s Glavašem podijelio članovima HDZ-a.

Lorinc Meszaros pak naglo se obogatio kada mu je prijatelj iz djetinjstva, Viktor Orban, postao predsjednik mađarske vlade, nakon 2010. Građevinsku tvrtku osnovao je još 2001., ali je do Orbanova promaknuća bio nepoznati mali poduzetnik. Poduzetnički magazin Inc. navodi kako je u zadnje tri godine vrijednost tvrtke gotovo udeseterostručena, pa je 2014. uprihodovala 33,2 milijuna dolara, a 2015. vjerojatno i više. Iz oporbenih redova optužuju Orbana za namještanje vrijednih poslova s državom tvrtki Meszaros & Meszaros, što je vlasniku donijelo ogromnu zaradu, te izražavaju sumnju da dobar dio Meszaroseva novca pripada Orbanu.

Premijer mu je, navode mediji, pomogao da zakonskim i političkim manevrom postane i načelnik sela Felcsut, udaljenog 20-ak kilometara od Budimpešte, u kojem su obojica odrasli. Kao strastveni ljubitelji nogometa u tom selu s manje od 1.700 stanovnika osnovali su i nogometnu akademiju u kojoj je Meszaros član izvršnog odbora. Nazvali su je po najslavnijem mađarskom nogometnom reprezentativcu iz pedesetih godina prošlog stoljeća, Ferencu Puskasu. Orban je osnovao i seniorsku momčad koja igra u prvoj mađarskoj ligi.

Akademiju, Meszarosa i Orbana povezuje OTP banka, najjača u Mađarskoj, čiji je predsjednik Sandor Csanyi, ujedno predsjednik mađarskog nogometnog saveza. Upravo na računu te banke Meszaros je deponirao dva milijuna eura kao jamstvo ulaganja u NK Osijek.

U Osijeku se u menadžerskim krugovima ovih dana postavljalo pitanje zašto se domaćim ulagačima i dosadašnjim vlasnicima NK Osijek nije isplatilo poslovati dok mađarsko/hrvatski tandem u kupnji kluba vidi dobar posao?

Političko-poslovni dvojac želi vratiti slavu mađarskom nogometu koji se polovicom prošlog stoljeća borio za naslov prvaka svijeta (Rusi 1956. ulaze u Mađarsku, a Puszkas bježi iz zemlje i mađarski nogomet nakon toga pada), a činjenica je, naime, da NK Osijek ima dugu tradiciju kvalitetne nogometne škole te su prije afere Ina-MOL nogometni klubovi iz Osijeka i Felcsuta dobro surađivali. U prijateljskim utakmicama u pravilu su pobjeđivali mladi Osječani, pa novi vlasnici očekuju i da bi na prodaji kvalitetnih igrača iz osječke nogometne škole mogli isplatiti ulaganja za nekoliko godina.