NACIONALNI ILI EUROPSKI INTERESI

Kako je Mercedes 'ugrozio' jedinstveno tržište EU-a?

27.07.2013 u 12:59

Bionic
Reading

Prema zacrtanom scenariju, jedinstveno tržište Europske unije sa slobodnim protokom roba, kapitala, usluga i ljudi trebalo bi donositi golemu korist kako proizvođačima, tako i potrošačima. No nedavna odluka europskog povjerenika za industriju i poduzetništvo Antonia Tajanija da podrži Francusku u zabrani uvoza određenih Mercedesovih modela mogla bi se lako pretvoriti u presedan koji prijeti funkcioniranju jedinstvenog tržišta, piše Die Welt

Službeni razlog Francuske za odbijanje uvoza jest rashladno sredstvo koje koristi Daimler u novim modelima automobila A-klase, B-klase i SL-klase. Prema europskom povjereniku, koristi se sredstvo R134a koje ima 'znatno veći potencijal zagrađivanja zraka'. Francuzi su se pozvali na članak 29 Okvirne direktive prema kojem zemlja članica može uvesti privremene sigurnosne mjere ako se ne ispunjavaju određeni uvjeti i procedure.

Daimler pak tvrdi da ima valjane razloge za nekorištenje rashladnog sredstva R1234yf koji preporučuje EU. Naime, ta supstanca predstavlja veći sigurnosni rizik, a u pokusima se pokazala zapaljivijom od one koja se koristi. Komisija pak smatra da Daimler nije predstavio dovoljno dokaza za svoju tvrdnju, dok je njemačko regulatorno tijelo za motorni prijevoz odobrilo nove modele.

Ovaj mikroslučaj postaje znakovit tek u okviru funkcioniranja jedinstvenog tržišta. Na njemu bi trebalo važiti sljedeće pravilo: kada određeni proizvod dobije službeno odobrenje u jednoj od 28 zemalja Unije, odobrenje važi i za sve ostale zemlje članice. Europskog povjerenika na tu je bitnu činjenicu podsjetio Andreas Schwab, njemački zastupnik u Europskom parlamentu i stručnjak za jedinstveno tržište.

O odluci Francuske još će se raspravljati u Bruxellesu, a prema izvorima njemačkog lista, Italija također planira blokirati određene modele Daimlera slijedom plana stimulacije nacionalne ekonomije koji je odobrio EU. Automobili čiji će uvoz biti spriječen u Italiju odgovaraju postojećim modelima talijanskih proizvođača.