GUANTANAMO I BLISKI ISTOK

Kako je izgledao prvi radni dan Baracka Obame?

21.01.2009 u 19:46

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama svoj je prvi radni dan u Ovalnom uredu počeo u 8,35 sati, potpisavši prve uredbe i sazvavši svoje gospodarske savjetnike te vojni vrh, nakon svečane inauguracije pred oko milijun i pol ljudi, koja je uzbudila i SAD i svijet, te brojnih balova na kojima je Washington proslavio dolazak novog predsjednika

'Noćas smo slavili, no sutra počinje rad', rekao je Obama časnicima na Balu Vrhovnog zapovjednika u Nacionalnom muzeju graditeljstva, jednom od 10 službenih balova u Washingtonu, na kojima su po jedan ples otplesali Barack i Michelle Obama, do otprilike 1,45 sati u jutro, izvijestile su američke TV postaje.

Došavši ujutro u Ovalni ured, Obama je prvo pročitao poruku koju mu je ostavio njegov prethodnik George W. Bush, naslovljenu 'Za 44. od 43.', izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs, napomenuvši da sadržaj te poruke po tradiciji ostaje tajna.
U 8,45 sati predstojnik osoblja Bijele kuće Rahm Emanuel ušao je u Ovalni ured kako bi raspravili dnevni raspored, a u 9,10 sati prva dama Michelle Obama pridružila se suprugu u Ovalnom uredu, navodi u izvješću ABC News.

Na dnevnom redu prvoga radnog dana u Bijeloj kući je razrada plana gospodarskog oporavka, a na popodnevnu sastanku s vojnim vrhom brifing generala Davida Petraeusa o stanju u Iraku i Afganistanu
Obama je već potpisao izvršne uredbe s kojima je počelo njegovo predsjedništvo, te uredbu kojom je od vojnih tužitelja zatražio da se na četiri mjeseca prekinu suđenja u zatvoru vojne baze Guantanamo na Kubi, dok se ne preispita sustav vojnih povjerenstava pred kojima se obavljaju.

Pukovnik Stephen Henley, sudac u postupku optuženima za organiziranje terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001., u srijedu je donio odluku kojom je prihvatio zahtjev tužitelja za prekidom postupka na 120 dana, koja kao presedan vrijedi za srodne sudske postupke.

Po najnovijim informacijama agencije Associated Press, koje je prenio CNN, Obamina je administracija objavila i nacrt uredbe o zatvaranju zloglasnog zatvora Guantanamo u roku od godine dana.

Američki mediji najavljuju da će Obama vrlo brzo imenovati posebnog izaslanika SAD-a za Bliski istok. Barack Obama također je u telefonskom razgovoru s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom i izraelskim premijerom Ehudom Olmertom obećao da će se zauzeti za postizanje trajna mira na Bliskom istoku, rekli su dužnosnici.

'Obama je potvrdio da će on i njegova administracija u potpunosti surađivati s predsjednikom Abasom kako bi postigli mir u regiji', rekao je Saeb Erekat, palestinski predstavnik u mirovnim pregovorima s Izraelom, izvijestio je Reuters.

U međuvremenu je Obama sa suprugom nazočio tradicionalnoj Nacionalnoj molitvi u Nacionalnoj katedrali u Washingtonu, dijeleći klupu s potpredsjednikom Joem Bidenom i njegovom suprugom Jill te bivšim predsjednikom Billom Clintonom i njegovom suprugom Hillary Clinton.

Uz zgusnut program prvoga radnog dana, Bijelom kućom će danas, osim dužnosnika nove administracije i generala, proći i velik broj građana, jer je danas proglašena otvorenom kućom