'KROATIEN UND KORUPTION'

Kako je Hypo banka pustila korijenje na Balkanu?

23.12.2009 u 12:37

Bionic
Reading

Austrijska državna televizija intervjuirala je zaštićenog svjedoka, jednog od onih koji su iz prvog reda pratili širenje Hypo banke na Balkanu

K&K u Austriji sve češće znači 'Kroatien und Koruption'. Zašto je to tako, moglo se vidjeti na austrijskoj državnoj televiziji gdje je o aferi Hypo propjevao jedan od onih koji su iz prvog reda pratili širenje Hypo banke na Balkanu, a vijest je prenio Radio 101.

O pranju novca na hrvatskoj obali i kupovanju političara, u emisiji 'Tema' austrijske državne televizije govorio je zaštićeni svjedok - zviždač iz užeg vodstva Hypo banke:

'Ima primjera u prometu nekretninama gdje se kupovalo i prodavalo zemljišta po tri ili četiri puta – a sve to od raznih poduzeća koja je instalirala Hypo banka. I svaka je ta kupovina bila sve skuplja i sve ih je opet financirala upravo Hypo banka. To se ne da zbrojiti. Pitam vas, kojeg to ima smisla... a uz to i prati novac. A ja znam da je veš-mašina za novac stalno radila - ne samo da bi se kupovalo političare u Hrvatskoj, već i da bi se novac prelijevalo natrag u Austriju. U čije novčanike, to ne znam', rekao je zaštićeni svjedok.

Ta je skrivena osoba jedan u nizu ORF-ovih zaštićenih izvora – ljudi koji su prisustvovali sastancima Uprave krizom potresene banke pa su tako bili upoznati i s detaljima poslovanja Hypo Alpe Adria banke u Hrvatskoj. No ta osoba - zamućena lika i glasa nadomještenog voditeljskim - nije stala na izravnim tvrdnjama o kupovini hrvatskih političara, već se osvrnula i na neke dosad manje poznate, a zanimljive poslove Hypo banke u Hrvatskoj.

'Sjećam se, primjerice, kad se za hotel Terapija u Crikvenici sve moralo višekratno raspisivati jer se nije našlo zainteresiranih za kupnju. Nakon što je skupina investitora dala mini ponudu od dva milijuna eura, Hypo banka je ponudila tri-četiri puta veću sumu za taj isti objekt koji je tražio veliko renoviranje. Svi su se pitali - kako je do toga moglo doći? To nije logički objašnjivo.'

Dok Hypo u Austriji istodobno proučavaju istražno povjerenstvo u parlamentu savezne države Koruške i posebna istražiteljska jedinica SOKO Hypo, a u Njemačkoj državno odvjetništvo iz Münchena, ne spavaju ni mediji. Idila valjda jedino vlada u hrvatskom Državnom odvjetništvu koje se s korupcijom pretežito bori na riječima, dok sa sigurne udaljenosti nagađa s koje se to strane čisti riba.