NERED NA PRISAVLJU

Kako je HDZ u Saboru pripremio teren za gašenje 'Hrvatske uživo'

12.09.2017 u 16:00

Bionic
Reading

HRT je usvojio jesensku shemu i donio Pravilnik o korištenju društvenih mreža za zaposlenike. Obje stvari trebale su, sukladno Statutu HRT-a, proći kroz ruke Nadzornog odbora kuće, kojeg nema jer ga je Sabor ljetos smijenio. Uz to, vodstvo HRT-a u zadnji čas je iz sheme odlučilo izbaciti emisiju Hrvatska uživo,što je uzrokovalo žestoke reakcije u javnosti

Naime, Programska shema je sastavni dio Godišnjeg programa rada HRT-a, koji, prema Statutu kuće, a na prijedlog glavnog ravnatelja, donosi NO HRT-a.

Dio članova programskog vijeća HRT-a Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Prije nego što usvoji Godišnji program NO za mišljenje o shemi pita Programsko vijeće HRT-a, a kroz ruke NO-a sve to nije ni moglo proći jer ga je HDZ s partnerima u Saboru ovo ljeto smijenio nakon što su njegovi članovi upozoravali na niz nepravilnosti.

Valja podsjetiti na to da je još u travnju NO zbog manjkavosti odbio programsku shemu i zatražio da do polovice lipnja bude dostavljena nova. Međutim, to se nije dogodilo i u međuvremenu su članovi NO-a razriješeni dužnosti, a nisu imenovani novi.

'Točno je to da smo trebali dati mišljenje na shemu koju je ugrubo, kao nacrt, predstavio tadašnji ravnatelj programa Domagoj Burić. Međutim nakon što je vraćena na doradu i kada smo trebali raspravljati o njoj Burić je smijenjen pa je umjesto njega došao Renato Kunić. On pak nije imao generičku četverogodišnju shemu, nego nešto što bi se moglo emitirati na jesen, a onda je smijenjen i NO', prisjetio se događaja od ljetos za tportal Zdravko Kedžo, predsjednik Programskog vijeća (PV) HRT-a.

Dodao je da je PV kao tijelo marginalizirano još od posljednjih izmjena Zakona o HRT-a, a da su izmjene Pravilnika o njegovu radu za mandata glavnog ravnatelja Gorana Radmana njihov utjecaj dodatno smanjile.

'PV kao tijelo ne može prema Pravilniku ni Zakonu raspravljati o nečem što nije bilo u programu pa tako nije raspravljalo ni o shemi koja će večeras biti prezentirana. O shemi ćemo raspravljati na sjednici koja je zakazana za 28. rujna. Vlada Zorana Milanovića svela je PV na ukras', kazao je Kedžo.     

Upitan jesu li usvajanje nove sheme i izmjene u njoj u suprotnosti sa Statutom HRT-a Kedžo kaže da to nije polje njegova djelovanja.

'To je posao NO-a, kojeg nema', kazao je Kedžo.

Shemu koja nije prošla NO HRT će predstaviti večeras, ali u njoj kao što smo već pisali neće biti Hrvatske uživo (HUŽ), emisije koja se emitirala punih trinaest godina. HUŽ je iz sheme ispao u zadnji čas, a umjesto nje od idućeg tjedna na Prvom programu HRT-a ići će zabavno-mozaični uradak 'Kod nas doma'. Vijest je redakciji HUŽ-a, neslužbeno se doznaje, priopćio ravnatelj programa Renato Kunić. 

Kao razlog za skidanje emisije na HRT-u su naveli to da su, prema podacima koje su prikupili posljednjih nekoliko godina, u poslijepodnevnom terminu, u kojemu se među ostalima emitirala i emisija 'Hrvatska uživo', prevladavali politički sadržaji pa su se zbog toga odlučili na mozaičnu emisiju.

  • +4
Nova lica HRT-a Izvor: Promo fotografije / Autor: HRT Promo

Prije nego što će HUŽ završiti u arhivi HRT je donio i Pravilnik o korištenju društvenih mreža za svoje djelatnike, prema kojem oni ne smiju isticati političku, svjetonazorsku, gospodarsku, vjersku ni bilo koju drugu pripadnost ili sklonost. Stoga mnogi na HRT-u dovode u vezu donošenje Pravilnika i ukidanje HUŽ-a jer mreže često koriste novinari HUŽ-a koji su skolni kritizirati i rad vlastite kuće.

Valja napomenuti to da je Pravilnik odbilo prihvatiti i Radničko vijeće HRT-a držeći da je loše napisan, a zbog njega će se sutra održati i hitna sjednica Programskog vijeća HRT-a jer Pravilnik propisuje to da svoje stavove na društvenim mrežama ne smiju iznositi ni oni, ali ni članovi Nadzornog odbora (NO) HRT-a.

Odgovor na pitanje kako gledaju na situaciju i posljednje događaje na HRT-u potražili smo u saborskom Odboru za informatizaciju i medije, također obezglavljenim jer mu je donedavni predsjednik Jasen Mesić postao veleposlanik u Italiji, a njegov potpredsjednik Nenad Stazić na pozive nije odgovarao. Što o svemu misle na HRT-u, pokušali smo doznati na Prisavlju, ali do zaključenja teksta nismo dobili odgovor.