STRANAČKA DIJAGNOZA

Kako do zdravog zdravstva?

10.11.2011 u 15:56

Bionic
Reading

Jačanje primarne zdravstvene zaštite i zdravstvo svima jednako dostupno, cilj je koji se navodi u programima stranaka Kukuriku koalicije, Hrvatske stranke prave i Hrvatskih laburista - Stranke rada kao političkih stranaka koje su se odazvale pozivu Koalicije zdravstvenih udruga na tribinu o zdravstvenim programima u Centru za ljudska prava

U odluci kome dati svoje povjerenje na skorašnjim parlamentarnim izborima građanima je važno znati i što im oni koji traže njihove glasove nude na jednom od doslovce životno važnih područja - zdravstvu. Tim više s obzirom na to da je riječ o jednom od najkritiziranijih polja, koje je upravo posljednjih nekoliko dana izuzetno aktualno zbog vrlo ružnih događaja sa smrtnim posljedicama, kojima mnogi uzrok vide u ishitrenoj i politiziranoj reformi hitne pomoći, oko koje se lome koplja još od njezine same najave.

Međutim, predstavnici, svi redom liječnici, Kukuriku koalicije Rajko Ostojić, HSP-a Antun Kljenak i laburist Dragan Maloševac, pravdajući se time da ne žele na tuđoj smrti skupljati političke bodove i da se na tribinu, unatoč pozivu, nitko iz HDZ-a kao stranke koja ima još uvijek aktualnog resornog ministra nije odazvao, nisu ni na opetovane upite htjeli raspravljati o evidentnom problemu koji je u samo zadnjih nekoliko dana odnio par ljudska života.

Smrt zbog zatvorenih vrata?

'Hitna pomoć zrcalo je organiziranosti ili neorganiziranosti zdravstvenog sustava i vrata hitne pomoći se nikad ne zatvaraju. Očito je do problema došlo zbog reforme, ali ja to ne znam, ne znam sve detalje. Jedino što mogu kazati je da bih se vratio na stari sustav', bilo je sve što je Ostojić htio izreći na tu temu.

No zato su se predstavnici stranačkih zdravstvenih politika raspričali o dijelu ostalih problema u zdravstvenom sustavu koji obiluje boljkama, čiji uzrok vide u politički ishitrenim reformama. Stanje je, složila su se sva trojica, neodrživo jer nema strukturnih reformi, sustav je financijski neodrživ zbog neracionalnog trošenja sredstava, ide se prema svjesnoj preobrazbi prema privatizaciji, nedostaje medicinskih djelatnika, a sve to vodi daljnjem padu kvalitete zdravstvenih usluga.

Laburisti se stoga, između ostalog, zalažu za jačanje primarne zdravstvene zaštite, posvećivanje posebne pozornosti najmlađima i najstarijima, oživljavanje uništenog sustava medicine rada, transparentnim policama osiguranja rada te preventivu kao temelj uspješnog zdravstva za koje žele da bude neprofitno i jednako dostupno svima uz načelo dvostruke solidarnosti bogati - siromašni i zdravi - bolesni, istaknuo je Maloševac.

Jačanje primarne zdravstvene zaštite

HSP posebno ističe potrebu izgradnje dječjih bolnica i jačanje tih kapaciteta uz prijeko potreban konsenzus, informatizaciju, kontrolu, inicijativu, racionalizaciju i inovaciju u sustavu, uz kompetenciju i izvrsnost, naglasio je Kljenak. I upozorio na potrebu reforme Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i također jačanje primarne zdravstvene zaštite, a uz povratak dječjih bolnica, zalaže se i za svojevrsnu dječju zdravstvenu karticu do 18. godine, te referentne centre i osnivanje Vijeća narodnog zdravlja kao glas pacijenata i struke, kao i formiranje pri resornom ministarstvu Središnje agencije za upravljanje zdravstvenim sustavom kao oblikom kontrole.

Kukuriku koalicija najavljuje smanjenje lista čekanja kroz organizaciju dnevnih bolnica i nabavu te distribuiranje bolnicama potrebnog materijala poput umjetnih kukova, stentova, pacemakera i sličnog, zatim kućnog liječenja i tek onda liječenje u bolnicama onima zaista potrebnima 'pacijentima u pidžamama'. Ostojić je u prvih šest mjeseci naveo i ukidanje tri posto dodatnog zdravstvenog doprinosa za umirovljenike te stopostotno oslobađanje plaćanja zdravstvenog doprinosa u prvoj godini novozaposlenih i pedesetpostotno oslobađanje plaćanja zdravstvenog doprinosa u drugoj godini novozaposlenih.

Također, i u Kukuriku koaliciji se zalažu za jačanje primarne zdravstvene zaštite te zdravstvo dostupno svima, ali ne besplatno, jer je to, kažu, nemoguće, potom redefiniranje liste lijekova i uvođenje zdravstvenoga, a time i spolnoga, odgoja u osnovne škole jer, podsjećaju, živimo u 21. stoljeću. Baš kao i promjenu Zakona o umjetnoj oplodnji tako da oni koji to žele, mogu zamrznuti zametke, a od malena treba učiti u školama o opasnostima od pušenja, alkohola, droga i brze hrane te u procese donošenja odluka i zakona treba uključiti i struku te udruge pacijenata, zaključio je Ostojić, istaknuvši da je jedna od ključnih stvari novac u zdravstvu treba racionalno trošiti.