U PAKLU TRŽIŠTA

Kako danas posluju omiljene marketinške agencije HDZ-a

tvrka fimi media

tvrka fimi media

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic/PIXSELL

Izvlačili su milijune kuna iz državnog proračuna, a sada teško spajaju kraj s krajem. Njihovi rezultati pokazuju da im je poslovanje u slobodnom padu. Tu su FIMI media, Massol, Max Sollers...

Marketinške agencije koje su u vrijeme vladavine HDZ-a izvukle milijune i milijune kuna iz državnog proračuna i javnih poduzeća ne snalaze se najbolje na tržištu koje ne poznaje tajne sastanke premijera s direktorima javnih poduzeća, odnosno naputke šefa države i njegovih ministara s kim i kako treba poslovati. Poslovanje tih tvrtki u slobodnom je padu, o čemu govore njihovi poslovni rezultati, otkriva Novi list

Uspon i pad

FIMI media

2008.
» prihod 48,9 milijuna kuna
» 11 zaposlenih
» dobit 10,8 milijuna kuna
2009.
» prihod 43,8 milijuna kuna
» dobit 8,6 milijuna kuna
2010.
» prihod 2,5 milijuna kuna
» dobit nula kuna
» dvoje zaposlenih
2011.
» prihod 39,6 tisuća kuna
» dobit nula kuna
» dvoje zaposlenih

Massol

2008.
» prihod 14,1 milijun kuna
» dobit 2,28 milijuna kuna
2009.
» prihod 17,1 milijun kuna
» dobit 2,58 milijuna kuna
» šest zaposlenih
2010.
» dobit 2,77 milijuna kuna
» troje zaposlenih
2011.
» prihod 1,24 milijuna kuna
» dobit 27,3 tisuće kuna

Za početak zanimljivo je kako se u razdoblju od 2008. do 2012. godine dizala i pala tvrtka FIMI media, jedna od najspominjanijih u aferama u kojima centralne uloge igraju marketinške agencije od vrha HDZ-a zadužene za izvlačenje novca iz državnog proračuna i javnih poduzeća. Poslovni prihod FIMI medije u 2008. godini iznosio je vrtoglavih 48,9 milijuna kuna. U to vrijeme ta je agencija imala jedanaest zaposlenih. Na koncu 2008. godine njezina vlasnica Nevenka Jurak prijavila je dobit u iznosu od 10,8 milijuna kuna. Godina 2009, na sredini koje će tadašnji premijer Ivo Sanader dati ostavku, za FIMI mediju bila je tek nešto slabija od prethodne. U stavku poslovni prihodi ubilježen je iznos od 43,8 milijuna kuna. Broj zaposlenih ostao je isti, a dobit je na koncu godine iskazana u iznosu od 8,6 milijuna kuna.

U godini 2010, kad je napokon otkriveno kako je FIMI media dobivala poslove, Nevenka Jurak preobrazila se iz poduzetničkog labuda u 'ružno PR pače'. Zabilježila je poslovni prihod od tek 2,5 milijuna kuna i dobit od nula kuna. Od jedanaest zaposlenika u poduzeću je ostalo samo njih dvoje. U 2011. poslovni prihod FIMI medije pada na 39,6 tisuća kuna, a dobit poduzeća je – nula kuna. Broj zaposlenih – dvoje.

Tvrtka Massol u vlasništvu Ivana Solde također je pod javnom sumnjom da je dobivala poslove zahvaljujući ljudima utjecajnim u HDZ-u, točnije zahvaljujući Sanaderovom spin doktoru Ratku Mačeku. U medijima se u niz navrata spekuliralo da je Maček tajni ortak u tom poduzeću, što je on uporno demantirao. Kako bilo, poslovni rezultati Massola govore da su menadžeri tog poduzeća bili kudikamo sposobniji u vrijeme HDZ-ove vladavine, nego danas.

Poslovni prihod Massola u 2008. godini iskazan je u iznosu od 14,1 milijun kuna, a iskazana dobit u toj godini iznosila je 2,28 milijuna kuna. Godinu dana kasnije poslovni prihod Massola pada na 17,1 milijun kuna, a dobit raste na 2,58 milijuna kuna. Tvrtka u to vrijeme ima šest zaposlenih. U godini 2010. broj zaposlenih je prepolovljen, a Massol ostvaruje poslovnu dobit u iznosu od 'skromnih' 2,77 milijuna kuna. Značajno pada i dobit vlasnika, na 890 tisuća kuna. Sunovrat u poslovanju nastavlja se i u 2011. godini, kad je Massol u poslovanju uprihodovao 1,24 milijuna kuna, pri čemu je dobit pala na tek 27,3 tisuće kuna. Čini se da su se u to vrijeme menadžeri Massola najbolje razumjeli s vrhom vlasti, odnosno s direktorima javnih poduzeća. Njihovo poslovanje bilo je gotovo u potpunosti orijentirano na državu – Vladu i ministarstva – odnosno na javna poduzeća te se s pravom može pretpostaviti da pad u njihovom poslovanju nije prouzročila (isključivo) galopirajuća recesija, nego da je tome doprinio prije svega pad HDZ-a s vlasti.

U 2010. godini Ivan Soldo osnovao je tvrtku Max Sollers, nakon čega mu je Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva (MINGORP) pod ravnanjem Đure Popijača dalo 696 tisuća kuna vrijedan posao organizacije 15. nacionalnog savjetovanja o gospodarstvu u Šibeniku. Max Sollers nema zaposlenih, a poslovni prihodi u 2010. godini iznosili su mu 743,7 tisuća kuna. U toj godini Soldo je iskazao dobit od 57,5 tisuća kuna. U 2011. godini Max Sollers imao je poslovni prihod od 1,25 milijuna kuna, a dobiti nije bilo. Naprotiv, prikazan je gubitak u poslovanju u iznosu od 113,3 tisuće kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi