prepucavanje u međimurju

Kajtazi: Bolnica u Čakovcu zataškala je da je provorođeno dijete bilo romsko. Posavec: Nemam vezu s rađaonom, Kajtazi skuplja političke bodove

04.01.2020 u 10:45

Bionic
Reading

Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi objavio je da je županijska bolnica u Čakovcu, zajedno s predstavnicima Međimurske županije, prikrila činjenice i obmanula javnost o prvorođenom djetetu ove godine u toj županiji

Naime, tvrdi da su ignorirali romsko dijete koje je prvo rođeno te da su u medijima i na službenoj Facebook stranici župana objavili fotografije župana, roditelja i djeteta rođenog kasnije istoga dana. Očekuje javnu ispriku odgovornih u što kraćem roku.

"Pitamo se zašto se prikrila informacija o prvorođenom romskom djetetu i zašto je ova obitelj preskočena u tradicionalnim medijskim objavama o prvorođenoj djeci? Bojite li se ksenofobičnih reakcija osoba kojima ne bi ugodno sjela informacija o prvorođenom romskom djetetu? Ima li u ovakvim i sličnim situacijama elemenata diskriminacije, kršenja ljudskih prava?", stoji u priopćenju saborskog zastupnika Veljka Kajtazija.

U razgovoru za N1 kazao je kako mu se međimurski župan ispričao putem telefona, no da očekuje i javnu ispriku.

"Čim su mi dojavili, krenuo sam ka Međimurskoj županiji. Razgovarao sam s medicinskim sestrama koje su bile dežurne i one su mi rekle da je (to bilo upravo tako), ali da mi ne mogu dati ništa podrobnije od onoga što sam već naveo u izvještaju. Očekujem javnu ispriku župana, imajući u vidu da župan sve vrijeme šuti. Osim poslanih prosvjeda, u Međimurskoj županiji ništa ne vidim loše, nego sve gore i gore. Međimurski župan me je nazvao i ispričao se i rekao da je dobio takve informacije iz bolnice", kazao je Kajtazi.

Optužbe je za HTV komentirao međimurski župan Matija Posavec koji kaže kako mu je žao da se jedan plemeniti, lijepi događaj poput rođenja djeteta politizira i koristi za skupljanje političkih bodova.

'Ja svake godine posjećujem prvorođenu djecu u bolnici, no dolazim po pozivu bolnice, nemam direktnu vezu s rađaonom. No, građani Međimurja i naše institucije sigurno nemaju nikakve loše namjere ili ksenofobične ispade, nego pozdravljamo i slavimo svaki novi život i jednako cijenimo i tretiramo sve građane i građanke, bez obzira na nacionalnu pripadnost ili vjeroispovijest', poručio je Posavec.