DUGOVI PROŠLOSTI

Kada će Crna Gora platiti ratnu odštetu?

24.08.2010 u 09:30

Bionic
Reading

Crna Gora je dosad na ime ratne odštete isplatila Hrvatskoj tek nešto više od 400.000 eura, iako se procjenjuje da je šteta počinjena u ratovima 90-ih bila mnogo veća

Analitičari u Podgorici smatraju da pregovori o ratnoj odšteti između Crne Gore i Hrvatske tek predstoje.

'I ovaj posljednji slučaj pokazuje da Podgorica ima nakaradan pristup neriješenom pitanju isplate ratne odštete Hrvatskoj', rekao je za Deutsche Welle zastupnik u crnogorskom parlamentu Koča Pavlović. On je ocijenio da na taj način crnogorska vlast zapravo nastoji izbjeći pokretanje pitanja vlastite odgovornosti za rat i stradanja na jugu Hrvatske početkom 90-ih godina.

'Dakle, nastoji se platiti izbjegavanje suočavanja s prošlošću i izbjegavanje individualiziranja političke odgovornosti crnogorske političke elite, koja je i tada bila politička elita ove države i ovog naroda, a koja je ovu državu i ovaj narod povela u jedan potpuno nepotreban rat. Zato ovo više sliči na ’potplaćivanje hrvatske države’ kako bi ona zaboravila, odnosno da ne bi potencirala konstatiranje odgovornosti crnogorske političke elite za ono što je ona tada učinila', dodao je Pavlović.

Vanjskopolitički analitičar Dritan Abazović je za Deutsche Welle rekao da su dosadašnji slučajevi izmirivanja ratne odštete Hrvatskoj bili tek izvan sudske nagodbe: 'E sada, moguće je doći u situaciju da se spor pokrene pred Međunarodnim sudom pravde, što bi nesumnjivo bilo loše za Crnu Goru. Ova bi zemlja taj scenarij doživjela vrlo šokantno jer bi u tom slučaju ratna odšteta bila mnogo veća nego što je Crna Gora planirala, na neki način, Hrvatskoj dobrovoljno uplatiti.'

Direktna šteta koja je pričinjena na području Dubrovnika iznosila je 643 milijuna njemačkih maraka. Zato u hrvatskom veleposlanstvu u Podgorici govore o mogućnosti da Crna Gora plati ratnu odštetu Hrvatskoj tako što će joj dijelom njoj ustupiti dionice u nekim državnim poduzećima.

Dosad je Crna Gora isplatila Hrvatskoj tek 375.000 eura za stočni fond opljačkan u Konavlima te 30.000 eura za jedan brodić ukraden 1991. godine u Cavtatu. Vraćeno je i 19 slika poznatih hrvatskih umjetnika koje su prije rata posuđene jednoj podgoričkoj galeriji.

Na nedavnom sastanku s hrvatskim braniteljima koji su bili zarobljeni u logoru Morinj, predsjednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je da je sa crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem početkom srpnja razgovarao i o odšteti za logoraše i njihove obitelji.

Podgorički nezavisni tjednik Monitor piše da su vlastima u Crnoj Gori očito na umu izvansudska poravnanja. 'Taktika je jednostavna – protivnik se iscrpljuje beskrajnim sudskim procesima, onda se ponudi dogovor o isplati višestruko manje novaca od onog na koji žrtve imaju pravo, na kraju sve počne sličiti na velikodušnost. Naravno, plaća se iz državnog budžeta. Što je najvažnije – nigdje ne piše tko je kriv', zaključuje Monitor.