rastu napetosti

Južnokorejska vojska: Sjeverna Koreja ispalila nekoliko krstarećih raketa

24.01.2024 u 12:48

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja je ispalila nekoliko krstarećih raketa prema otvorenom moru, priopćila je južnokorejska vojska

Rakete su uočene u srijedu ujutro i srušile su se u more između Korejskog poluotoka i Kine, priopćio je Glavni stožer u Seulu. Detalji se još analiziraju u suradnji sa SAD-om.

Sjeverna Koreja, samoproglašena nuklearna sila, podvrgnuta je međunarodnim sankcijama zbog svog nuklearnog oružja i raketnog programa. Za razliku od balističkih projektila, na testove krstarećih raketa ne odnosi se UN-ova zabrana nametnuta toj uglavnom izoliranoj zemlji.

Međutim, takvo se oružje također može koristiti za raspoređivanje nuklearnih bojevih glava. Za razliku od balističkih projektila, vođeni projektili imaju vlastiti stalni pogonski sustav.

Trenutačno rastu napetosti u regiji. Tijekom protekle dvije godine, Sjeverna Koreja je značajno povećala testiranje svojih projektila i pojačala retoriku protiv vlada Južne Koreje i SAD-a.

Vođa Kim Jong Un više je puta pozivao na pojačane pripreme za rat. SAD i Južna Koreja, koje Sjeverna Koreja smatra svojim glavnim neprijateljima, proširile su svoju vojnu suradnju, uključujući zajedničke vojne vježbe.